Palatsen Saddam glömde

Här stoppas FN:s vapeninspektörer

1 av 4 | Foto: AP
Ett av Saddams presidentpalats i Bagdad.
NYHETER

Bråket om Saddam Husseins åtta palats kan avgöra om det blir krig eller inte.

Irak vägrar låta FN:s vapeninspektörer att oannonserat komma dit.

– Då är det meningslöst, säger Sipris vapenforskare Jean Pascal Zanders.

Ingen utomstående vet i dag vad som finns inne i palatsen. Sedan FN:s vapeninspektörer kastades ut för fyra år sedan har inga inspektioner skett.

Sista och enda gången palatsen inspekterades var på våren 1998. Då hade Irak gjort en särskild uppgörelse med FN-chefen Kofi Annan att palatsen bara skulle få inspekteras om Irak först fick minst 30 dagars förvarning.

När inspektörerna kom dit var byggnaderna i det närmaste kliniskt rena.

– Det var uppenbart att byggnaderna genomgått omfattande evakueringar av möbler, datorer och dokument, skrev inspektionschefen Charles Duelfer i sin rapport. De flesta byggnader var helt tomma.

Irakiernas förklaring var att de fruktade militära attacker mot palatsen.

Stort som Stockholms city

Palatsen är omgivna av höga murar eller stängsel. Palatsen verkar mest innehålla gästhus för besökande dignitärer och deras följen. Hela jordbruk finns på några av dem.

Palatsens utseende är ungefär likadant. En stor, imponerande huvudbyggnad omgiven av mindre hus. Ofta med en konstgjord sjö. Storleken varierar – från en till femton kvadratkilometer.

Radwanlyahpalatset, där Saddam officiellt har sin bostad, har 360 byggnader på ett område som är lika stort som merparten av Stockholms innerstad.

Tikritpalatset i Saddams födelsestad omfattar fem kvadratkilometer och hundra byggnader. 40 av dem är bostäder för Saddams stora familj.

Kräver förvarning

USA hävdar att palatsområdena måste vara öppna för FN:s vapeninspektörer om de återvänder till Irak. Men nuvarande resolutioner ger Irak rätt till minst en månads förvarning.

Något som vapenforskaren Jean Pascal Zanders på fredsforskningsinstitutet Sipri förkastar.

– En ny FN-resolution måste till. Vapeninspektörerna måste kunna gå var som helst utan förvarning, säger han.

– Annars går det aldrig att fastställa om Irak har massförstörelsevapen eller inte.

Wolfgang Hansson