Olagligt pyramidspel sprids snabbt

NYHETER

LINKÖPING

Varje vecka anordnas värvningsträffar med 50-60 deltagare där ett olagligt pyramidspel marknadsförs.

Spelet sprids nu snabbt i Sverige, visar en granskning som Östgöta Correspondenten har gjort.

Enligt tidningens granskning är det en medelålders man som är huvudman för verksamheten i Östergötland. På kort tid har han byggt upp en omfattande spelverksamhet, som innebär att de som värvas betalar in medlemsavgifter för att få tillgång till pyramidspelets olika delar.

Kostnaden för medlemskap är 1 900 kronor, vilket ger tillgång till en personlig hemsida, lotter samt rätt att delta i ett fiktivt aktiespel på Internet.

Olagligt

Lotteriinspektionen har klassat pyramidspelet som olagligt. Enligt Östgöta Correspondenten riskerar de som arrangerar värvningsmöten fängelsestraff på upp till två år.

Enligt polisinspektör Peter Norberg, som utreder en misstänkt spelpyramid som sprängts i Örebro, sprider sig det aktuella spelet mycket snabbt i Sverige.

- Det förrädiska med marknadsföringen är att det påstås att det snabbt går att tjäna stora summor pengar med en begränsad arbetsinsats. Vad som behövs är att värva nya medlemmar och köpa lotter. Det här är naturligtvis en ekvation som inte går ihop, säger Peter Norberg till tidningen.

TT