”Fel spion pekas ut”

Toppolitiker: Det var brodern som gick Stasis ärenden

NYHETER

HELSINGFORS

Fel spion har utpekats i Finland. Det hävdade centerpartisten och förre EU-parlamentarikern Olli Rehn i finländsk tv på onsdagskvällen.

Han hävdade att den tidigare presidentrådgivaren Alpo Rusi felaktigt misstänks för grovt spionage. Det är Alpos bror Jukka som har spionerat åt Stasi - och dessutom åt Sovjetunionen.

Jukka Rusi har arbetat som informationssekreterare åt Finlands regering och som informatör åt skogsindustrin i Finland. Han har redan tidigare kopplats till spionagefallet.

Enligt uppgifter som tidningen Helsingin Sanomat kommit över medgav Jukka Rusi redan i våras för säkerhetspolisen att han lämnat över dokument till den östtyska säkerhetstjänsten Stasi.

Kan slippa åtal

Jukka Rusi kan slippa åtal om det visar sig att fallet är preskriberat.

Professor Olli Rehn, som offentligt ställt upp som Rusis försvarare, sade i onsdagskvällens A-Talk att han i sin egen utredning försökt visa att Alpo Rusi omöjligen kan vara skyldig. Rehn uttryckte besvikelse över att skyddspolisen, som säpo kallas i Finland, deklarerat att ''privata undersökningar'' stör polisens arbete.

- Vi försöker samla in ett material som visar hur det verkligen står till, vem som är skyldig, vart spåren leder och vilken roll Alpo Rusi har haft, sade han.

Rehn, som är partikamrat med Alpo Rusi, har försökt visa vad det rör sig om för slags DDR-agent och hur informationen har förmedlats.

- Min uppfattning är att skyddspolisen alltsedan början av juni har varit en annan misstänkt på spåren.

Rehn kritiserade skyddspolisen för att den inte ens hört Alpo Rusi innan den informerat olika personer om misstankarna mot denne.

Erkände för polisen

Enligt tidningen Ilta-Sanomat har Jukka Rusi själv för säkerhetspolisen erkänt att han gett information till den östtyska säkerhetstjänsten Stasi. Rusi ska ha bekräftat att han åren 1974-76 regelbundet levererade material till DDR och under ännu längre tid till Sovjetunionen. Det rörde sig främst om analyser av Finlands inrikespolitik, dokument och publikationer från näringslivet samt material om Finlands handelspolitik.

Alpo Rusi kandiderade för Centern i det finländska riksdagsvalet, men avsade sig sin kandidatur tidigare i höstas.

Enligt finländska medier grundas utredningen på uppgifter i de så kallade Rosenholz-akterna. Rosenholz (rosenträ) var Stasis kodnamn på personakterna över Stasis agenter i utlandet. Enligt uppgift kom den amerikanska underrättelsetjänsten CIA över dokumenten. Tyskland lyckades senare förmå USA att återlämna akterna. De sägs omfatta uppgifter om 17 000 medarbetare lagrade på flera hundra CD-ROM-skivor - men med amerikansk hemligstämpel, vilket försvårat tyska myndigheters möjligheter att offentliggöra materialet.

Tjugotal ärenden hos Säpo

Svenska Säpo har efter murens fall haft ett tjugotal ärenden som berört misstänkta svenskar. De få förundersökningar som inletts har lagts ned eftersom brott inte kunnat styrkas, eller på grund av att brottet varit preskriberat.

Alpo Rusi var 1975-1977 vicekonsul i Hamburg. Efter det blev han legationssekreterare i Köpenhamn. Åren 1983-1986 var han utrikessekreterare vid Finlands FN-representation i New York och åren 1992-1993 legationsråd i Bonn. År 1994 blev han president Martti Ahtisaaris utrikespolitiska rådgivare.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM