Lagen kan stoppa biltullar

Jurist: Billström kan stoppa regeringens biltullar

NYHETER

Regeringens har lovat miljöpartiet att trängselavgifter ska införas i Stockholm.

Det kan vara ett omöjligt löfte – Stockholms stad bestämmer själv hur man vill göra.

Så bedömer Svenska kommunförbundets jurist Staffan Wikell situationen.

Bosse Ringholms eftergift till miljöpartiet har försämrat Annika Billströms läge i de förhandlingar som nu pågår i Stadshuset. Före valet lovade socialdemokraterna i Stockholm att trängselavgifter inte skulle införas i stan.

Nu ser det ut som om finansministern, Bosse Ringholm, kört över sina partikollegor i regeringsförhandlingarna med miljöpartiet. Annika Billström deltog inte i förhandlingarna mellan regeringen och miljöpartiet. Men hon var informerad, enligt finansministerns pressekreterare.

Eftergiften till miljöpartiet kan tvinga Annika Billström att bryta sitt löfte. Men lagen ger henne rätt att sätta stopp för regeringens förslag, enligt Svenska kommunförbundets jurist Staffan Wikells bedömning.

- För att det ska bli möjligt att införa trängselavgifter måste man stifta en lag som bemyndigar kommunerna att göra det, säger han.

När en lag väl ger kommuner rätten att införa biltullar är det dock upp till kommunen att bestämma om man vill ha tullar eller ej.

- Bemyndigandet innebär att de får införa avgiften om de vill. Men de kan också själva bestämma att låta bli, säger Staffan Wikell.

Det betyder att Annika Billström har en chans att hålla sitt löfte – och sänka regeringens eftergift. Men hennes förhandlingsmöjligheter med miljöpartiet i Stockholm har knappast förbättrats. Trots det är Annika Billström beredd att kämpa.

- Jag har en ärlig och uppriktig ambition att lägga trafikfrågorna utanför en koalitionsbildning. Det sa jag före valet, under valet och det var det första jag sa dagen efter valdagen, säger Annika Billström och menar att borgarna själva tidigt öppnade upp för en diskussion med miljöpartiet om trängselavgifter, säger hon till Aftonbladet

Kan du tänka dig i de fortsatta förhandlingarna att ge med dig på den här punkten, trots ditt vallöfte.

- Det kan inte jag svara på i dag. Jag diskuterar inte vad vi pratar om i förhandlingarna. Det finns några knäckfrågor: avgifter, trafikleder och bostadsbyggande. Vi har förhandlat nu och gått igenom alla områden, det är konstruktivt och går framåt. Jag hoppas att det är klart på fredag eftermiddag.

Simone Söderhjelm, Fatima Johansson, Mattias Lundell