Orkanen kan tvinga 850 000 från sina hem

I dag når Lili USA

1 av 5 | Foto: reuters
Kuba 15 mil utanför Havana, Kuba, vräktes träd över landsvägarna och stoppade biltrafiken när orkanen Lili drog förbi.
NYHETER

I dag slog orkanen Lili till mot USA.

Staterna Louisiana och Texas stod rustade – men orkanen avtog hastigt i styrka.

Men det såg mörkt ut och över 850 000 människor fick evakueringslarm.

Louisiana väntade. I morse beslutade valde myndigheterna att trappa ned evakueringarna – av rädsla för att människor fastnar längs vägarna.

Mer än en femtedel av Louisianas befolkning har de senaste dagarna uppmanats att evakuera och på eftermiddagen, svensk tid, började Lili dra in över land .

Det goda beskedet är att orkanen hastigt försvagats på väg in till land. Vid 14-tiden klassades den ned till en kategori 2 orkan med vindar upp till 49 meter i sekunden.

Och väl över land fortsatte den att mattas. På torsdagskvällen svensk tid hade Lili blivit en orkan i lägsta kategorin.

Noggrann bevakning

Vädertjänsten har följt Lili de senaste veckorna. Den började som en tropisk storm över Atlanten och har sakta växt i styrka. Redan tidigare i veckan plågade den Cuba och Barbados, men när den vände ut till havs började den åter växa i styrka.

I går var den som kraftigast och graderades upp till en orkan av kategori 4 på en 5-gradig skala. Nu har den fallit ned till kategori 2 – men är långt från ofarlig.

- De här pendlingarna är normala. Det är fortfarande en kraftig storm som väntas göra ansenlig skada, säger meteorologen Robbie Berg.

Värsta på länge

Som värst var vindarna på nästan 65 meter i sekunden, men har nu minskat till upp mot 40 sekundmeter.

De amerikanska myndigheterna hade räknat med den värsta orkanen som träffat Louisiana på årtionden. Max Mayfield, som leder den nationella orkancentret i Miami, sa till USA Today att det kan bli en katastrof.

Men smällen verkar ha uteblivit, och människor kan andas ut. Däremot riskerar man fortfarande få problem med de stora mängder regn som följer i orkanens spår.

I värsta fall kan det handla om upp mot 250 mm regn. I förväg hade Röda korset upprättat härbärgen och över 1 000 katastrofarbetare hade skickats ut. Guvernören i Louisiana, Mike Foster, utlyste katastroftillstånd och kallade in nationalgardet. Men räddningsledaren Jim Anderson säger att de flesta valde att ta in på hotell, reste till släkt och vänner eller åkte bort.

Cirka 10 000 amerikaner tog skydd i det 60-tal härbärgen som upprättats i Louisiana. Även i Mississippi och Texas gick evakueringslarm ut.

Stormens öga drog in vid 16-tiden

De första stormvindarna drog in över land vid 14-tiden, svensk tid. Stormens öga nådde in över land vid 16-tiden.

De flesta var förberedda sig. Men alla tog inte hotet på samma allvar.

USA Today har talat med Steve Petty, 45, i Lake Charles och han var inte särskilt stressad.

I går säkrade Steve Petty sina fönster, men spikade inte för dem. I stället var han på onsdagskvällen på en av de få öppna barerna i staden.

- Jag har varit med om Audrey och flera andra jag inte kommer ihåg namnet på. Jag blir inte uppskärrad, jag lämnar inte stan. Jag har varit med om betydligt värre, säger han.

Fakta/Orkaner

Mattias Lundell

ARTIKELN HANDLAR OM