bin Ladins närmaste man lönnmördad

Skötte planeringen inför attentaten i USA

NYHETER

Ayman al-Zawahiri – andreman inom al-Qaida – har dödats i Afghanistan.

Det rapporterar den ryska nyhetsbyrån Itar-Tass och åberopar informerade källor i Pakistan.

Foto: ap
Ayman al-Zawahiri och Usama bin Ladin

Egyptiern al-Zawahiri dog inte i strid. I stället ska han ha lönnmördats av okända gärningsmän. Itar-Tass skriver dock inget om när det skulle ha hänt.

I den federala polisen FBI:s anklagelseakt skriver polismyndigheten att Ayman al-Zawahiri misstänks för mord på amerikanska medborgare i utlandet, förberedelse för mord på amerikanska medborgare i utlandet och för dödsattack mot federala byggnader.

I första hand har han utpekats som hjärnan bakom attackerna mot de amerikanska ambassaderna i Tanzania och Kenya.

Ayman al-Zawahiri är mytomspunnen, men sedan USA inledde kriget i Afghanistan har lite rapporterats om honom. Enligt FBI har han levt under en rad alias: Abu Muhammad, Abu Fatima, Muhammad Ibrahim, Abu Abdallah, Abu al-Mu'iz, Nur, Ustaz, Abu Mohammed, Abu Mohammed Nur al-Deen, Abdel Muaz, Dr. Ayman al Zawahiri, Doktorn eller bara Läraren.

al-Zawahiri är välutbildad, han talar franska och är läkare. Han uppges vara en av grundarna och toppmännen inom den egyptiska organisationen Islamiska Jihad.

På senare tid har han pekats ut som Usama bin Ladins närmaste man och den som varit vid bin Ladins sida om denne flytt ut ur Afghanistan.

Han uppges ha ansvar för al-Qaidas finansiella ärenden. Osäkrare uppgifter talar om att al-Zawahiri varit en andlig ledare för bin Ladin och att han var med och planerade attentaten den 11 september i fjol. Flera andra al-Qaidaledare uppges dock ha tagit på sig betydligt viktigare roller inför den 11 september.

USA erbjuder i dag 25 miljoner dollar för information som leder till hans gripande.

Den 11 september i år uppgav en islamist som bor i London att al-Zawahiri nyligen gifte sig med två änkor efter en av hans stridskamrater som dödats i strid.

I december 2001 sade en afghansk militär att al-Zawahiri skadats och troligen dödats vid ett flygangrepp nära grottsystemet i Tora Borabergen söder om Jalalabad.

Men den tyska underrättelsetjänsten uppgav i början av september att bin Ladin och hans närmaste medarbetare, bland dem al-Zawahiri, levde och befann sig nära gränsen mellan Afghanistan och Pakistan.

Mattias Lundell, TT/AFP