Nyfödd räddade livet på sin sjuke bror

Hon valdes ut som donator redan när hon var ett befruktat ägg

NYHETER

Den lilla israeliska flickan var förutbestämd att rädda livet på sin dödsjuke bror.

Den fyraårige pojken lider av en ovanlig blodsjukdom som skulle leda till döden om han inte fick behandling.

Pojkens benmärg var allvarligt skadad och skulle dö om han inte räddades med donerad benmärg från en lämplig donator.

Föräldrarna kunde inte donera benmärg. Lösningen blev att befrukta ett antal av moderns ägg och sedan välja ut ett passande som skulle planteras i mamma och sedan födas och donera benmärg till sin sjuke bror.

Genom en avancerad urvalsprocess valde läkarna ut det provrörsbefruktade ägget. Att skaffa barnet på naturlig väg hade enligt läkarna inte fungerat.

- Vi ville skapa ett foster som skulle matcha brodern genetiskt och som inte själv var sjukt, berättar Toren som är läkare på Tel Avivs Sheba-sjukhus för en israelisk radiostation.

Lyckad donation

Direkt efter födseln för tre månader sedan i Tel Aviv, klipptes navelsträngen och via den donerade den nyfödda flickan blod till sin sjuke bror. Cellerna ska sedan ha tagit över benmärgens funktion hos den sjuke brodern.

Pojken har nu återhämtat sig och verkar vara botad.

- Han är hemma och mår utmärkt. Vi kan i det här stadiet säga att han har övervunnit sin sjukdom och vi hoppas han inte får några problem i framtiden, säger Toren.

Endast en gång tidigare har den här typen av procedur genomförts och det var i Minnesota för två år sedan. I det fallet valdes ett av flera befruktade ägg ut för att rädda livet på den blivande mamman, skriver nyhetsbyrån AP.

Susanna Vidlund