Obduktionsprotokoll granskas igen

Rättsläkare ska säkerställa dödsorsak efter huliganbråk

NYHETER

STOCKHOLM

En ny rättsläkare ska nu granska protokollet över obduktionen på den 26-årige man som avled i samband med ett huliganbråk på Södermalm i Stockholm i slutet av juli.

- Sedan avgörs om det behövs en ny obduktion eller om han kan begravas, säger advokat Peter Althin, som företräder den dödes familj.

Althin kommer att lämna över obduktionsprotokollet till rättsläkaren på fredagen och räknar med att få ett svar nästa vecka. Han vill inte berätta vilken rättsläkare som anlitats.

- Jag gör det här för att säkerställa protokollets bevisvärde både juridiskt och medicinskt inför en eventuell kommande rättegång, säger Althin.

Om rättsläkaren inte hittar några tveksamheter i protokollet kommer Althin att ge klartecken till 26-åringens familj att begrava honom, något som de länge velat.

Om det däremot finns frågetecken måste en ny obduktion sannolikt göras.

Ingen misstänkt

Bakgrunden till den nya genomgången av obduktionsprotokollet är att det figurerat uppgifter om att 26-åringen hade en medfödd försvagning av ett blodkärl i hjärnan, en så kallad aneurysm. Denna skulle i stället för misshandeln kunnat ha orsaka hans död, något som starkt ifrågasatts av bland annat den dödes familj.

Kammaråklagare Henrik Söderman leder förundersökningen.

- Först när vi gripit en misstänkt och jag ser vilka bevis jag har så kan jag avgöra hur jag ska rubricera brottet. Det kan bli allt från mord till misshandel och vållande till annans död, säger Söderman.

I dagsläget har polis och åklagare ingen skäligen misstänkt för brottet, även om vissa personer betecknas som "intressanta" i utredningen.

Promenadvittnen

En stor mängd vittnen har hörts.

- De som var där för att slåss säger inte så mycket. Men det finns ju andra vittnen, folk som var ute på promenad och såg vad som hände, säger Söderman.

Det var den 29 juli som ett femtiotal anhängare av fotbollsklubbarna AIK och IFK Göteborg drabbade samman i Högalidsparken i Stockholm. Den 26-årige mannen misshandlades och fördes till Karolinska sjukhuset där han avled fyra dagar senare. Mannen bodde i Stockholm men var IFK Göteborg-supporter.

Ewa Tures/TT

ARTIKELN HANDLAR OM