Polisanställd åtalad för datorstölder

Misstänkt för miljonbrott

NYHETER

STOCKHOLM

En civilanställd chef vid Rikspolisstyrelsen åtalades på torsdagen vid Stockholms tingsrätt misstänkt för ekonomiska brott för över en miljon kronor.

Han sålde bland annat polisens nyinköpta datorer till vänner och bekanta.

Den 32-årige mannen arbetade som chef inom sitt verksamhetsområde inom Rikspolisstyrelsen i Stockholm. Han misstänks nu för en serie ekonomiska brott som han, enligt chefsåklagare Christer Ekelund, begått i tjänsten från början av januari 2000 och fram till augusti 2001. Han har bland annat åtalats för grovt bedrägeri och grov förskingring på flera punkter.

Den allvarligaste åtalspunkten gäller ett fall av grovt bedrägeri där mannen misstänks ha lurat till sig knappt en miljon kronor.

Enligt åklagaren beställde mannen vid 44 tillfällen datorer, skrivare och annan datautrustning till Rikspolisstyrelsen. Varorna levererades till Rikspolisstyrelsen och fakturorna på sammanlagt 934 000 kronor attesterades av 32-åringen. Därefter betalade Rikspolisstyrelsen fakturorna.

Datorerna användes inte av polisen utan mannen sålde dem privat till vänner och bekanta med rejäla rabatter. Flera av köparna hämtade ut sina datorer direkt från Rikspolisstyrelsens lager.

Mannen misstänks också för att ha beställt ytterligare drygt 20 dator-paket för leverans till Rikspolisstyrelsen, datorer som var avsedda för honom själv.

Misstankarna gäller också fiffel med återköp av 231 tröjor, en vas och en klocka för sammanlagt 58 000 kronor. Det var i samband med dessa återköp som bedrägerierna avslöjades.

Mannen nekar. Han säger att han privat köpt och sålt datorer men att detta inte berört Rikspolisstyrelsen.

Sedan mannen slutat på Rikspolisstyrelsen misstänks han ha fortsatt sina bedrägerier.

Han åtalas misstänkt för att i somras ha lurat ett privat företag på 25 000 kronor.

Kjell Rynhag/TT