Pistolman sköt vilt vid FN-skrapan

NYHETER

FN:s högkvarter utsattes i går för ett attentat - mitt under säkerhetsrådets möte med svensken Hans Blix, chef för FN:s vapeninspektörer.

En man sköt flera skott som träffade minst två av byggnadens våningar innan han övermannades.

ATTENTAT Attentatet skedde mitt under säkerhetsrådets möte med den svenske chefen för FN:s vapeninspektörer, Hans Blix. Den ensamme gärningsmannen greps av säkerhetsvakter och fördes bort med handfängsel.

Den ensamme attentatsmannen lyckades osedd ta sig in på FN-högkvarterets område genom att hoppa över det omgärdande stängslet.

Mannen ställde sig vid en fontän innanför grindarna och drog fram en pistol.

- Han höll vapnet i luften och avlossade flera skott. Därefter slängde han vapnet på marken, säger en FN-tjänsteman till AP.

Inne i byggnaden pågick vid tiden för attentatet säkerhetsrådets utfrågning av Hans Blix, som leder FN:s vapeninpektörer Unmovic. Diskussionerna handlade om en resolution för nya vapeninspektioner i Irak.

Sju skott

Efter att ha avlossat sju skott plockade mannen fram en bunt handskrivna flygblad som han strödde omkring sig.

Flygbladen, som uttrycker kritik mot Nordkoreas regim, var adresserade till "alla människor som älskar frihet och rättvisa" och underskrivna av "En FN-medborgare".

Två våningar träffade

Två av högkvarterets våningar, den 16:e och 18:e, träffades av skotten. Men ingen person uppges ha skadats vid attentatet.

Inom en minut efter skottlossningen övermannades mannen av säkerhetsvakter som förde bort honom försedd med handfängsel.

Den misstänkte attentatsmannen som tros vara amerikansk medborgare förhördes i går av både FBI och New York-polisen.

Medlemmarna i säkerhetsrådet uppges ha varit ovetande om skottlossningen.

Inga kopplingar

Det fanns i går inga uppgifter om kopplingar mellan skottlossningen och mötet i säkerhetsrådet.

Under mötet i säkerhetsrådet utfrågades Hans Blix om uppgörelsen mellan Irak och FN om nya vapeninspektioner.

- Vi har fortfarande beredskap att inleda inspektionerna den 19 oktober, men vi har ännu inte beställt biljetterna, sa Hans Blix till TT efter mötet.

USA kräver hårdare tag mot Irak

Carl Hjelm