”Bo Lundgren sitter kvar men inte till nästa val”

Statsvetaren Stigbjörn Ljunggren analyserar partiledarens situation

NYHETER

Fyra av moderaternas distrikt kräver partiledaren Bo Lundgrens avgång.

Han anses vara en av orsakerna till moderaternas valfiasko.

- Ett viktigt skäl till valresultatet är att partiet saknade en stark profil, säger statsvetaren Stigbjörn Ljunggren som doktorerat i moderaterna.

Många har spekulerat i vad som kan ha orsakat moderaternas usla valresultat.

Moderaterna i Blekinge. Dalarna, Norrbotten och södra och västra Skåne vill se partiledaren Bo Lundgren utbytt efter valfiaskot.

- Han får bära hundhuvudet för hela partiets misslyckande. Han har en mallig uppsyn som inte passar in i en tid av samhällsförändring och behovet av alternativ till socialdemokraterna och har misslyckats bli en profilerad kandidat, en motsats till socialdemokraternas Göran Persson, säger Stigbjörn Ljunggren.

Han tror inte att Bo Lundgren kommer att avgå den närmaste tiden.

- Bo Ljunggren får sitta kvar en tid till men inte till nästa val.

Om en ny partiledare ska utses tycker Stigbjörn Ljunggren att det finns många bra kandidater. Ett namn han nämner från det gamla gardet är Gunnar Hökmark.

- Om man vill ha föryngring är Fredrik Reinfeldt och Gunilla Carlsson två namn. Om man vill förnya och förändra finns Ulf Kristersson.

Han tror även att Chris Heister och Kristina Axén Olin är heta kandidater.

Skäl till svagt valresultat

Det kan dock finnas andra skäl till moderaternas valfiasko än en svag partiledare. Uppdrag Gransknings valstugereportage med dold kamera anses av många ha påverkat väljarna att rösta på andra partierna.

Ett annat skäl kan vara att många valt att rösta på folkpartiet istället - den så kallade Leijonborg-effekten har väl inte gått någon förbi.

Att valkampanjen skulle vara svag är däremot inte något som Stigbjörn Ljunggren tror är en tänkbar förklaring.

- Nej, det tror jag inte.

Susanna Vidlund

ARTIKELN HANDLAR OM