Man gripen för våldtäkter i Skövde

Överföll tre kvinnor – under samma natt

NYHETER

Polisen i Skövde har gripit en man som misstänks ligga bakom torsdagsnattens överfall och våldtäkter på tre kvinnor. Mannen har erkänt och häktades på fredagsförmiddagen.

Den 20-årige mannen, som kommer från en Västkustkommun, greps vid lunchtid på fredagen och anhölls kort senare. Han ska nu genomgå en psykiatrisk undersökning.

Eftermiddagens förhandlingar i Skövde resulterade i att han häktades, som vice chefsåklagare Marianne Aldén hade begärt, på sannolika skäl misstänkt för grov våldtäkt, våldtäkt och försök till våldtäkt.

Förhandlingarna hölls stängda för allmänheten.

Det var natten till torsdagen som tre kvinnor utsattes för grova överfall i centrala Skövde inom loppet av ett par timmar.

På väg hem

Det första skedde vid ettiden i Kyrkparken, då en kvinna i 20-årsåldern var på väg hem från en restaurang.

En man överrumplade henne och drog ner henne på marken.

Mindre än en timma senare överfölls en kvinna i samma ålder, som varit på samma restaurang. En man hoppade på henne bakifrån när hon var på väg in genom porten till sin bostad på Skaraborgsgatan. Hon kastades omkull och drogs bort från porten.

Vid tretiden lämnade en kvinna i 50-årsåldern en fastighet på Storgatan. På väg mot sin bil överfölls hon av en man, som drog in henne i en park där han slet av hennes kläder på överkroppen.

Samstämmiga signalement

Polisen misstänkte redan från början att det rörde sig om en och samma gärningsman, bland annat på grund av det samstämmiga signalement som kvinnorna lämnade.

Enligt åklagare Marianne Aldén var det en enskild polismans iakttagelser under natten som gjorde att 20-åringen kunde gripas så snabbt.

- Jag är övertygad om att vi gripit rätt person.

- Dock är det mycket utredningsarbete som återstår innan vi har en fällande dom, säger Marianne Aldén till Sveriges Radio Skaraborg.

TT