"Skobombaren" erkänner attentatsförsök

NYHETER

BOSTON

Den så kallade skobombaren Richard Reid erkände sig på fredagen skyldig till att ha försökt spränga ett flygplan. Han förklarade också att han är Usama bin Ladins lärling.

Foto: AP
Richard Reid.

- Jag är en fiende till ert land, sade den 29-årige britten i en amerikansk federal domstol i Boston, rapporterar BBC. Han sade också att han inte erkänner det system som ställer honom inför rätta.

Reid erkände sig skyldig på samtliga åtta åtalspunkter, däribland mordförsök och uppsåt att spränga ett flygplan. Via sina försvarsadvokater försökte Reid i onsdags komma överens med åklagaren om att erkänna attentatsförsöket, på villkor att han inte skulle ställas till svars för att ha fått träning av bin Ladins terrornätverk al-Qaida. Men det gick åklagaren inte med på.

På domarens fråga om varför Reid nu erkände samtliga åtalspunkter, svarade han:

- När allt kommer omkring vet jag att jag utförde de där handlingarna.

Reid övermannades av passagerare och kabinpersonal den 22 december i fjol när han försökte tända eld på en mindre mängd sprängämnen i sina skor. Planet var på väg från Paris till Miami. Han riskerar att dömas till mellan 60 år och livstid i fängelse.

Enligt polisen var Reid i Afghanistan och Pakistan under 2001. Han kommer från södra London och har konverterat till islam.

TT-AFP