Rökare får 280 miljarder av tobaksjätte

Rekordhögt skadestånd till 64-årig kvinna med lungcancer

NYHETER

En jury i Los Angeles, Kalifornien, dömde på fredagen tobaksjätten Philip Morris att betala 28 miljarder dollar, motsvarande 260 miljarder kronor, i skadestånd till en 64-årig kvinna med lungcancer. Kvinnan skyllde sitt tillstånd på att Philip Morris inte hade utfärdat tillräckligt med varningar för riskerna med rökning.

Juryn överlade under en och en halv dag innan utslaget kom. Skadeståndet tros vara det största någonsin som utdömts i en rättegång om tobaksskador.

Samma domstol beviljade förra veckan krav på ersättning på 850000 dollar till kvinnan, då man ansåg att Philip Morris hade gjort sig skyldigt till bedrägeri och vårdslöshet.

Philip Morris kommer dock att överklaga skadeståndet. Enligt tobakstillverkaren låg utslaget inte i linje med bevisföringen som lagts fram under rättegången. Dessutom menar Philip Morris att det strider mot gällande lagstiftning.

Primärt kommer Philip Morris att lämna in en ansökan till domstolen om att få utslaget ogiltigförklarat och samtidigt ansöka om en ny rättegång. Om inte utslaget ogiltigförklaras kommer bolaget begära att skadeståndet reduceras och om det inte blir någon ny rättegång kommer utslaget överklagas till högre instans.

TT-Reuters