- Thomas Quick är inte mördare

Polis började tvivla - hoppade av utredning

NYHETER

Allt fler anser att åttafaldigt morddömde Thomas Quick är en mytoman som fått makt att manövrera rättssystemet.

Nu träder mordutredaren Jan Olsson fram.

- Jag hoppade av utredningen eftersom jag tror att han kan vara oskyldig. Det är min plikt att reagera, säger han.

Foto: MAGNUS SANDBERG
Tror inte på Quick Polisen Jan Olsson har 30 års erfarenhet av mordfall. Olsson tror inte att Thomas Quick är skyldig till de mord som han erkänt.

Jan Olsson deltog i utredningen av morden på två holländska turister i Appojaure som höggs ihjäl när de sov i tält. En tid efter morden trädde Thomas Quick fram och erkände.

Men vid den första rekonstruktionen av hur morden gått till misslyckades Thomas Quick med det mesta. Han mindes fel.

Rätt andra gången

Andra gången mindes han däremot rätt i allt. Jan Olsson blev misstänksam. Och orolig. Något verkade kunna vara fel.

När det var dags för nästa erkännande från Thomas Quick ansvarade Jan Olsson för analysen av brottsplatsen. Han bestämde sig för att undanhålla information för förhörsledaren inför rekonstruktionen för att hindra honom att omedvetet hjälpa Quick att minnas.

Resultatet blev att Quicks version av hur han slagit ihjäl en före detta israelisk soldat, enligt Olsson, lite överensstämde med hur det troligen hade gått till.

Fällningen chockade

- Det var uppenbart att han inte hade med mordet att göra. Och det är väldigt många poliser som har samma uppfattning som jag, säger Jan Olsson.

Den informationen var åklagare Christer van der Kwast inte intresserad av. Då valde Jan Olsson att hoppa av.

- Min rättsuppfattning hindrade mig att fortsätta. När han sedan dömdes blev jag chockad. Jag förstår inte hur det gick till, säger Olsson.

Mest kritisk är han mot Thomas Quicks försvarsadvokat Claes Borgström, numera jämställdhetsombudsman. Han uppfattar det som att Borgström agerade precis som åklagaren, i stället för att försöka fria sin klient. Alla ville få Thomas Quick fälld.

- Oavsett hur gärna en människa vill bli dömd ska han inte dömas om han är oskyldig, säger Jan Olsson.

Han har 30 års erfarenhet av mordutredningar. De senaste sju åren har han varit chef för gärningsmannaprofilgruppen på Rikskriminalen. I dag jobbar han som konsult åt polisen, både i Sverige och i EU.

Kräver granskning

Varför träder du fram först nu?

- Jag har väntat på att fallen ska granskas, men när inget har hänt kände jag till slut att jag måste göra något. Det måste till en oberoende granskning, säger Jan Olsson.

Camilla Norström