Hon får skadestånd - på 280 miljarder

NYHETER

NEW YORK

Tobaksgiganten Philip Morris dömdes i går att betala rekordsumman 280 m i l j a r d e r kronor i skadestånd till Betty Bullock, 64, döende i cancer.

Foto: AP
bettys miljarder Amerikanskan Betty Bullock, 64, tilldömdes i går hisnande 280 miljarder kronor i skadestånd av tobaksjätten Philip Morris. Betty, här tillsammans med enda barnbarnet Jacqueline Goldstein, anser att tobaksbolaget bär ansvaret för hennes lungcancer.

Betty började röka som 17-åring och slutade först i februari i år då hon fick veta att hon har cancer i lungorna, som nu spridit sig till levern.

Hon ansåg att tobaksjätten orsakade den dödliga sjukdomen genom att ljuga om farorna med rökning i en stor kampanj på 1950-talet.

Aktiekursen sjönk

I september fick hon 850 000 dollar i skadestånd. Gårdagens 28 miljarder dollar, nästan 280 miljarder kronor, motsvarande 38 procent av Philip Morris årsinkomster, var för att straffa företaget.

Philip Morris aktiekurs sjönk med sju procent efter domen.

Till skillnad från vid andra liknande rättegångar försvarade inte Philip Morris sitt tidigare agerande utan inriktade sig främst på Betty Bullocks val att röka.

Tänker överklaga

- Om hon slutat röka så sent som på 80-talet hade hon inte haft lungcancer i dag, sa Peter Bleakley, en av advokaterna för Philip Morris, under rättegången.

Philip Morris tänker överklaga domen och sannolikt kommer skadeståndet att sänkas.

Det största skadestånd som utdömts i en tobaksrättegång är 3 miljarder dollar, i juni 2001, till en numera död heroinmissbrukare. Det sänktes senare till 100 miljoner dollar, nästan en miljard kronor.

Fredrik Virtanen