Blix stöder ny Irak-resolution

NYHETER

NEW YORK

Chefen för FN:s vapeninspektörer, svensken Hans Blix, stöder tanken på en ny FN-resolution innan hans inspektörer reser till Irak.

Det sade han efter ett möte med USA:s utrikesminister på fredagen. Colin Powell var hoppfull om att få igenom en resolution i säkerhetsrådet.

Förutom utrikesminister Colin Powell deltog den säkerhetspolitiska rådgivaren Condoleezza Rice och vice försvarsministern Paul Wolfowitz.

USA har tillsammans med Storbritannien lagt fram ett resolutionsförslag i FN:s säkerhetsråd som skulle godkänna ett militärt angrepp på Irak om landet inte samarbetar fullt ut med vapeninspektörerna. Men de andra tre permanenta medlemmarna i säkerhetsrådet - Ryssland, Kina och Frankrike - motsätter sig förslaget. Både Ryssland och Frankrike upprepade på fredagen att det inte krävs någon ny resolution i rådet för att inspektörerna ska kunna återuppta sitt arbete.

På fredagen rapporterades att USA kan tvingas acceptera en lösning som kräver två resolutioner för att få grönt ljus för en attack mot Irak.

Powell hoppfull

Powell var efter mötet hoppfull om att få med sig de andra länderna på en Irak-resolution. Han sade att andra länder närmar sig USA:s hållning. Han erkände dock att USA ännu inte fått gehör för en enda resolution, i stället för två.

Unmovic-chefen Blix välkomnade en ny resolution, som skulle sätta ytterligare press på Irak att samarbeta med inspektörerna.

- Den resolution som nu diskuteras är en som jag tror att vi skulle välkomna, sade han.

- Vi ser fram emot en snabb resolution och att vi strax därefter ska kunna resa in, sade Blix till journalister efter mötet i Washington.

Inför mötet kungjorde en representant för Vita huset att president Bush ska hålla ett tal till nationen på måndag om den amerikanska inställningen till Irak. Talet väntas vara riktat till USA:s kongress, som på fredagen fortsatte debatten om en lag som skulle ge president Bush rätt att använda USA:s militära styrkor.

Hemliga bevis

På fredagen trappade USA ytterligare upp ordkriget mot Irak. En taleskvinna för försvarshögkvarteret Pentagon sade att USA har upptäckt att Irak försöker gömma massförstörelsevapen inför FN:s väntade vapeninspektioner.

Samtidigt hävdade säkerhetstjänsten CIA att Irak har återupptagit produktion av ämnen som kan användas till kemisk krigföring.

Pentagons taleskvinna Victoria Clarke sade att bevisen för Iraks försök att gömma vapen måste hemlighållas, varför uppgifterna är omöjliga att kontrollera. Hon lade dock till att journalister på måndag ska få mer information om Iraks taktik att "luras och förneka".

TT-Reuters