Israel bygger lands- omfattande robotsköld

NYHETER

NEW YORK

Israel planerar att bygga ett robotförsvar för att skydda Tel Aviv och andra viktiga städer mot Iraks arsenal av Scudrobotar, skriver New York Times på söndagen.

Antirobotsystemet kallas Arrow och kostar över två miljarder dollar. Det ska delvis finansieras av USA, skriver tidningen. Israel har redan installerat systemet vid flygbasen Palmachim söder om Tel Aviv.

Tidningens källor är Danny Peretz, programchef på företaget Israel Aircraft som konstruerar Arrowsystemet, och överstelöjtnant Shahar Shohat, som för befäl över robotförsvaret på Palmachim.

Om USA fullföljer sina planer på ett anfall mot Irak och Bagdad svarar med robotattacker mot Israel, så blir det första gången ett system konstruerat enbart för att skjuta ned anfallande robotar sätts på prov, säger en källa i Pentagon till tidningen.

Patriotsystemet, som användes 1991 för att skydda Israel mot robotanfall, var konstruerat för att skjuta ned flygplan, men modifierades för att kunna användas mot anfallande robotar. Arrowsystemet däremot var från början avsett för robotar.

Tidningen skriver att när systemet är till fullo installerat om två år kommer Israel att vara det första landet i världen som har en landsomfattande robotsköld.

TT-Reuters

ARTIKELN HANDLAR OM