Explosion på olje- tanker utanför Jemen

”Det är en kopia av attentatet mot USS Cole”

NYHETER

En fransk supertanker exploderade tidigt på söndagen utanför Jemens kust.

Fartygets kapten säger att en mindre båt närmade sig fartyget innan explosionen.

Ombord på supertankern finns 397.748 fat råolja som fattade eld.

En besättningsman befaras ha omkommit i den våldsamma branden.

Foto: Reuters
En kraftig rökpelare stiger upp från den brinnande oljetankern.

Enligt den franske vicekonsult Marcel Goncalves är explosionen ombord på oljetankern Limburg resultatet av en terrorrattack liknande den mot amerikanska krigsfartyget USS Cole i Jemen för två år sedan.

USS Cole låg i Adens hamn för att bunkra då fartyget anfölls av självmordsbombare den 13 oktober. Attentatsmännen rammade krigsfartyget med en mindre båt lastad med sprängmedel och 17 besättningsmedlemmar ombord på USS Cole dog.

"Ett gapande hål i skrovet"

- Oljetankern rammades av en liten båt full med sprängmedel, sade Goncalves till franska nyhetsbyrån AFP på söndagen.

Även representanter för ägaren till supertankern, företaget Euronav, hävdade att fartyget utsatts för ett attentat och citerade vittnen som berättat om ett gapande hål i skrovet på den 330 meter långa supertankern.

Fartygets kapten Hubert Ardillon berättar att han sett en mindre fiskebåt köra upp mot tankern strax före explosionen strax före nio på morgonen.

I Paris var man återhållsam om vad som kan ha startat den våldsamma branden ombord på supertankern.

- Det är för tidigt att uttala sig om orsaken, sade premiärministern Jena-Pierre Raffarin.

I Jemen dementerade myndigheterna till en början att det handlat om ett attentat. Senare ändrade de dock den officiella linjen och förklarade bara att utredningen ännu inte hade klargjort om explosionen vållats av ''ett tekniskt fel eller en medveten handling''.

En person saknas

Fartyget Limburg hade 25 man ombord när explosionen inträffade tidigt på söndagen svensk tid. Cirka hälften av manskapet lämnade fartyget när branden började, resten stannade för att hjälpa till att släcka.

Enligt franska ambassaden fördes sammanlagt tolv besättningsmän till sjukhus för vård. En man saknades på söndagskvällen och befarades ha omkommit.

Fartyget i brand

En anställd inom Jemens oljeindustri uppger att Limburg hade 397.749 fat råolja ombord. Oljan hade lastats i staden Khark i Iran och var på väg för att ta ombord mer i staden Mina al-Dabah i Jemen då explosionen inträffade drygt fem kilometer från hamnen.

Hur mycket råolja som läckt ut i havet var på söndagskvällen oklart.

Efter attacken mot USS Cole skärptes säkerheten vid samtliga hamnar i Jemen. Myndigheterna i landet har sedan attentatet mot det amerikanska krigsfartyget gripit drygt 100 personer som misstänks vara medlemmar i terrornätet al-Qaida.

Caroline Olsson