Prins Claus av Nederländerna död

NYHETER

AMSTERDAM

Prins Claus, gemål till Nederländernas drottning Beatrix, avled på söndagen 76 år gammal efter lång tids sjukdom.

Foto: AP
Prins Claus tillsammans med Beatrix. Bilden är tagen 1998.

Claus av Nederländerna dog klockan 19 på söndagskvällen av lunginflammation och Parkinsons sjukdom, meddelade hovets pressavdelning. Han vårdades sedan månader på sjukhus och befann sig nu på intensivvårdsavdelningen. Hjärta, lungor och njurar var angripna av sjukdom.

Den tyskfödde aristokraten, som 1966 offrade en diplomatkarriär i Västtysklands tjänst för att i stället gifta sig med dåvarande prinsessan Beatrix, vann allmänhetens medkänsla genom sin långa kamp mot såväl prostatacancer och Parkinsons sjukdom som njursvikt och depression.

Att Claus var tysk medborgare när de båda blev ett par väckte först en storm av avsky när deras vänskap blev känd i Nederländerna, ockuperat av Hitlertyskland under andra världskriget. Men sedan äktenskapet ingåtts i mars 1966 blev Claus von Amsberg med nyförvärvat nederländskt medborgarskap en populär person i sitt nya land.

- I prinsen har Nederländerna förlorat en speciell person som vann en varm plats i många, många människors hjärtan, sade premiärminister Jan-Peter Balkenende på söndagskvällen i ett minnestal.

- Prins Claus tog sig an det holländska samhället med styrka, uppriktighet och hängivelse.

Beatrix och parets tre söner Willem-Alexander, Constatijn och Johan Friso fanns vid prinsens sida när han dog efter att i flera månader ha förts till och från intensivvården.

TT-Reuters