Brasilien: Lula mot väntad seger

Landet kan få sin första vänsterinriktade president

NYHETER

BRASILIA

Söndagens val i Brasilien kan leda till att Latinamerikas största och viktigaste land får sin första vänsterinriktade president.

Men en vallokalsundersökning pekade på att det kommer att krävas en andra valomgång för socialistledaren Lula.

I undersökningen som presenterades när vallokalerna stängde fick Luiz Inacio da Silva, allmänt känd som Lula, 49 procent. Det hade krävts 50 procent för att ge honom segern redan i första valomgången.

Hans motkandidat i andra omgången blir enligt undersökningen José Serra, kandidaten som stöds av avgående presidenten Fernando Henrique Cardosos mittenkoalition. Serra fick 20 procent, enligt undersökningen som presenterades av tv-bolaget Globo.

Lula själv sade enligt nyhetsbyrån AFP, strax innan vallokalerna öppnade, att han redan på måndagen börjar arbetet med att skapa nya allianser inför en andra omgång den 27 oktober.

- Men först måste vi se vem mer det blir som går vidare, sade Lula.

Skriver historia

Lula skriver historia om han lyckas förvandla sin stora ledning till seger i detta det fjärde valet i Brasilien efter återgången till demokrati. Brasilien styrdes av militärjuntor mellan 1964 och 1985.

I de tre senaste valen har Lula kommit på andra plats.

En seger för Lula skulle ge miljoner utfattiga brasilianer hopp om en bättre framtid, men även om han tonat ned sin socialistiska retorik och skaffat sig visst förtroende i det brasilianska näringslivet är en socialistisk president fortfarande en tanke som oroar "marknaden".

Historiskt är också själva valet i sig. Från Amazonasbäckenet i norr till de väldiga industristäderna i söder möttes väljarna av datoriserade valmaskiner - här och var i djungelbyar drivna av bilbatterier. Söndagens val av president, parlament, guvernörer och kommunfullmäktige har på förhand beskrivits som det hittills största elektroniska valet i världen.

Sociala klyftor

I Rio de Janeiro var 40 000 soldater och poliser utkommenderade för att skydda väljarna, sedan knarksyndikat hotat med att hindra invånarna i slummen att rösta. De mäktiga knarkhandlarna är indragna i ett ständigt pågående krig med myndigheterna om makten i de fattiga stadsdelarna.

De stora frågorna för brasilianska folket inför årets val har varit arbetslösheten, den ökande brottsligheten och den enorma klyftan mellan fattiga och rika.

Investerare har mest oroat sig över Lulas förmåga att styra över ett land som utgör världens nionde största ekonomi men har en skuld på 260 miljarder dollar.

Hur det går för den brasilianska ekonomin är avgörande för utvecklingen i hela det redan ekonomiskt skakade Latinamerika.

TT-Reuters