bin Ladin hotar med ny terror

I arabisk tv i natt: "Vi ska fylla era hjärtan med fasa"

NYHETER

LOS ANGELES

Världens mest jagade man kan vara vid liv.

Nu varnar han för nya attacker mot amerikanska mål.

En arabisk tv-kanal uppger att den har kommit över en bandinspelning där Usama bin Ladin hotar med nya terrordåd.

Foto: AP
Den arabiska tv-kanalen al-Jazira visade en arkivbild på Usama bin Ladin medan bandet med det som påstås vara terrorledarens röst spelades upp.

- Vad islamska ungdomar förbereder för er kommer att fylla era hjärtan med fasa, säger rösten på det två minuter långa inslaget som tv-stationen al-Jazira kommit över.

Rösten varnar för att varje attack mot den muslimska världen ska besvaras "dubbelt så hårt" och den anklagar USA:s regering för att vara ledd av "sionister".

När inspelningen har gjorts är inte känt.

"Shejken hälsar"

Samtidigt kommer fler uppgifter som tyder på att bin Ladin kan vara vid liv.

Amerikanska spionsatelliter har enligt brittiska Observer avlyssnat ett telefonsamtal mellan den jagade talibanledaren Mullah Omar och en högt uppsatt person inom samma organisation.

De två männen talade med varandra i telefon i flera minuter.

Mot slutet vänder sig Omar enligt röstexperter till en tredje person som står i närheten. Efter att ha utbytt några ord säger han:

- Shejken hälsar.

Inom talibanska kretsar har bin Ladin länge omnämnts som shejken.

- Det här visar att bin Ladin var vid liv till helt nyligen. Många tror att han är död, men det är bara ett önsketänkande, säger en källa inom den afghanska underrättelsetjänsten.

"Ett svar på era brott"

Bin Ladin har inte setts till sedan i början av året. Det har spekulerats i att den saudiarabiske miljardären omkommit i USA:s bombanfall i Afghanistan.

Al-Jaziras inspelning som lämnades till tv-bolaget i går kväll är det första livstecknet från terrorledaren på flera månader.

På bandet riktar han sig till USA:

- Jag vill att ni ska förstå budskapet i min attack mot New York och Washington - som kom som ett svar på era brott.

- Om vi följer gärningarna av de här banditerna i Vita huset, de judiska agenterna som försöker attackera den islamska världen och dela upp den utan att ni försöker stoppa dem, skulle man kunna tro att ni inte har förstått attackerna alls.

Magnus Sundholm