Blosset dras av på lönen

Vårdpersonal får inte ens röka ute

NYHETER

MALMÖ

Undersköterskan Ardiana Beherami, 24, har smugit ut för att ta ett bloss i kvällsmörkret.

Efter 1 januari kommer hennes tilltag att bestraffas med avdrag på lönen.

- Som rökare känner man sig ständigt jagad, suckar hon.

Foto: KRISTER HANSSON?+ <b>för</b> rökning:
KÄNNER SIG JAGAD Universitetssjukhuset i Malmö inför stenhårda regler mot personalens rökning. "Det kommer att ta en halvtimme att röka i stället för knappt tio minuter som nu", säger Ardiana Beherami.

Universitetssjukhuset MAS i Malmö har beslutat införa stenhårda regler mot rökning. Från årsskiftet blir hela sjukhusområdet rökfritt - inte ens utomhus får man röka. Enda undantaget blir ett par rökrutor.

Men innan de rökande sjuksköterskorna, undersköterskorna och läkarna kommer till rökrutan måste de gå och byta till sina civila kläder och stämpla ut. Tiden de tillbringar med att röka får de löneavdrag för.

Bra, säger läsarna

Åtgärden får mer än godkänt av Aftonbladets läsare. Nästan 50 000 personer hade i natt svarat på frågan om det är rätt med löneavdrag för rökning på jobbet. Drygt 70 procent svarade ja.

Men sjukhusets rökare är minst sagt upprörda.

- Det kommer att ta en halvtimme att röka i stället för knappt tio minuter som nu, konstaterar Ardiana Beherami.

- Vad ska man göra - sluta röka eller säga upp sig? Eftersom jag har en familj att försörja blir jag väl tvungen att sluta röka.

Lika irriterad är nattarbetande och rökande sjuksköterskan Anita Tenghill, 48.

- Hur ska det gå till? På nätterna är vi bara två i tjänst på avdelningen och vi får inte lov att lämna den under våra elvatimmarspass. Jag brukar smita ut på balkongen och röka, trots att det egentligen redan är förbjudet"

Började vid 13

Undersköterskan Birgitta Öhrn, 51, står på sjukhusbalkongen och blossar. Uppgivet konstaterar hon att hon antagligen kommer att anta sjukhusledningens erbjudande om hjälp att sluta röka.

- Men jag har rökt sedan jag var 13 år, så det blir inte lätt. Visst är det bättre för patienterna om vi inte röker, men att sluta borde ändå ske på frivillig väg.

Någon hjälp från facket kan de ilskna rökarna inte vänta sig. Alla fackklubbarna på MAS stöder förslaget om löneavdrag.

Ingrid Carlqvist