Rambokillarna tar över

Hemvärnsmän ersätts av arroganta 20-åringar

1 av 2
Paus på jobbet. Special forces-soldaterna har plockat fram solglasögonen och kopplar av i ökenhettan på sin Chinook-helikopter.
NYHETER

USA befinner sig i t v å dilemman i Afghanistan:

1) USA får kritik om det låter sina trupper dra sig ur landet. I legendbilden av Afghanistans senaste 20-30 tumultartade kupp- och krigsår, då befolkningen pinades under omväxlande kommunism och fundamentalism, ingår att USA "svek Afghanistan" sedan mujahedin 1988 - tack vare amerikanska Stingermissiler - vunnit kriget mot Sovjet.

Under 90-talet var Afghanistan en vit fläck på Amerikas politiska, diplomatiska och militära karta.

Omvärlden har det senaste året kritiserat Washington för att det för lite lade sig i Afghanistans affärer och därigenom bäddade för talibanerna.

2) USA kritiseras om det låter sina trupper stanna i landet. Då anklagas det antingen för att skaffa sig ett militärstrategiskt fotfäste i Centralasien eller för att "trampa ner sig i träsk på samma sätt som en gång i Vietnam".

Afghanistans president Karzai, en pashtun, som framgångsrikt gett landet ett mera civiliserat ansikte, avfärdas allt oftare som en "amerikansk marionett", sedan det framkommit att hans liv skyddas av amerikanska livvakter.

"USA kan inte vinna"

- Ser man det så, sa en amerikansk bedömare i den afghanska huvudstaden har vi en no-win-situation. Hur vi än gör blir det fel.

På ett sätt är USA redan på väg ut ur Afghanistan. Mängder av deras bästa och mest mogna soldater flyttas mot en ny krigsfront, när fokus flyttas från Kabul till Bagdad.

Letar efter vapengömmor

- Detta skapar bekymmer, konstaterade den svenske Afghanistanveteranen Anders Fänge med en hög post inom FN. I söder och sydväst gör ju amerikanerna fortfarande upprensningsaktioner. I byarna letar de vapen.

- Amerikanerna har till nu haft Special forces hämtade ur National guard (som är USA:s reserv, ungefär hemvärnet). Det är trygga, vuxna män. Folkliga. Rotade i vardagslivet hemma i USA, banktjänstemän eller bönder eller advokater. Ofta har de jakt som hobby men utan att vara vapenfetischister. Många är svarta kvinnor. De är 35-40-åringar som går respektfullt fram. De förhandlar med byäldstar om husundersökningar. Man ger husägarna tid på att få husets kvinnfolk ur vägen innan undersökningarna sker.

Arroganta 20-åringar

- National guardsmännen flyttas för att, som det sägs, "de behövs på annat håll". De ska vara redo för Irakkriget.

- Här i Afghanistan ersätts de av elitsoldater från 82nd Airborne. 20-åriga fallskärmsjägare, som uppträder arrogant och överdrivet handfast. De sparkar in dörrar. Hyggliga grabbar ersätts av Mad Maxtyper.

Med Rambotakterna sker därför avväpningen i Khost och Paktia onödigt bryskt.

TIDIGARE ARTIKLAR

Läs också:

Staffan Heimerson