Nederländernas prins Claus död

NYHETER

Han fick uppleva sin sons bröllop - men inte barnbarnen.

Prins Claus av Nederländerna, kronprins Willem-Alexanders pappa, är död.

Han blev 76 år.

Foto: REUTERS
Prins Claus och drottning Beatrix gifte sig 1967. Han avled i går, 76 år gammal.

Prins Claus avled klockan 19 i går kväll på intensiven med hustrun drottning Beatrix och sönerna vid sin sida, kronprins Willem-Alexander, prins Johan Friso och prins Constantijn.

Han har sedan flera månader vårdats till och från på sjukhus på grund av andnings- och hjärtproblem. Han led även av en mild form av parkinson.

Ett av hans sista tv-framträdanden var den 2 mars i år när Hollands kronprins Willem-Alexander, 34, gifte sig med sin vackra argentinska Máxima, 30, inför Europas kungligheter och en jublande folkmassa. Ett giftermål som föregåtts av diskussioner på grund av brudens fars förflutna i högerdiktaturens Argentina.

Nazistiskt förflutet

Prins Claus eget bröllop med blivande drottning Beatrix av Nederländerna var på sin tid - de gifte sig 1967 - mer omdiskuterat än sonens.

Den tyske diplomaten Claus von Amsberg hade som ung varit medlem i Hitlerjugend och tjänstgjort i tyska armén under andra världskriget.

Debatten i parlamentet gick het: Varför valde en holländsk prinsessa att gifta sig med en tysk före detta nazist?

Men kärleken vann och Holland tog prins Claus till sig.

Led av depressioner

I 35 år hann drottning Beatrix och hennes Claus vara gifta. De var bland annat här i Sverige på kungens 50-årsfirande 1996.

Prins Claus var tidvis djupt deprimerad och togs in på sjukhus. Han gjorde ett starkt intryck på holländarna när han senare i tv berättade om sin psykiska sjukdom och vände sig mot allt hyckleri kring djupa depressioner.

Kerstin Nilsson