Mobbades – kan inte gå

Lina, 17, plågades i två år – orkar inte vara med i rätten

Foto: JOHAN GUNSEUS
för svag för att gå Lina Olofsson var en aktiv idrottstjej. Efter år av mobbning orkade hennes kropp inte längre. Trots att de tar en stor ekonomisk risk när de stämmer kommunen vägrar familjen att ge upp. - Lina måste få upprättelse. Har du haft ett helvete i flera år ska du rimligtvis ha ersättning för det, säger Linas pappa Melker Olofsson. Bilden på Lina och hennes pappa togs i maj i hemmet. I dag vårdas Lina på ett rehabiliteringscenter i södra Sverige.
NYHETER

Lina Olofsson, 17, kan inte längre gå.

Skadorna är, enligt stämningsansökan, en direkt följd av trakasserierna under hennes skoltid. På torsdag inleds rättsprocessen mot Umeå kommun.

Samtidigt kämpar Lina för att kunna leva ett normalt liv igen.

I november 2000 anmäldes Sävar skola till Skolverket. Då hade Lina Olofsson en två år lång mardröm bakom sig. Mobbningen började när Lina gick i sjuan 1998. Flera skoldagar slutade med hjärnskakning och ambulansfärd till sjukhuset.

Förutom de fysiska skadorna fick Lina ett 30-tal anonyma e-brev där hon kallades "hora" och uppmanades att ta livet av sig "eftersom ingen ändå skulle sakna henne".

Värst var den ständiga rädslan och ångesten, har Lina berättat. Ibland kräktes hon innan hon gick till skolan.

Lina kan inte delta

Lina och hennes familj har stämt Umeå kommun. På torsdag hålls en muntlig förberedelse inför rättegången. Då kommer inte Lina att vara där.

- Hon är för svag för det. Eftersom hon varit sängliggande så länge har hon förlorat mycket muskler. Hon väger väldigt lite och kan inte gå, berättar hennes pappa Melker Olofsson.

Lina vårdas nu på ett rehabiliteringscenter i södra Sverige.

- Jag längtar efter ett någorlunda normalt liv, att bli frisk igen. Jag har bara kunnat sitta uppe och klara av att ta mig till toan själv, sådana där självklara saker. Den här fruktansvärda smärtan i nacken dygnet runt, det är jättejobbigt, sa Lina Olofsson nyligen i en intervju i Sveriges Radio.

Smärtorna i nacken är så svåra att hon ibland får kramper som leder till medvetslöshet.

- Under en period blev hon medvetslös två gånger om dagen, säger Melker Olofsson.

"Olyckor och bus"

Från skolan och kommunens sida har det flera gånger sagts att kränkningarna inte varit riktade mot Lina. Det rörde sig, enligt skolan, om olyckshändelser i samband med bus.

Melker Olofsson är trött på de argumenten.

- På ingen annan arbetsplats skulle man kunna busa med sina kollegor så att de åker skytteltrafik till sjukhus.

Eventuell skadeståndssumma kommer inte att diskuteras under rättegången. Endast principfrågan, huruvida kommunen är skadeståndsskyldig, kommer att avgöras.

- Det är för tidigt att bedöma hur mycket skada Lina lidit. Först måste hon bli frisk, då kan man ta ställning till hur många år hon förlorat, säger Linas advokat Ulf Holst.

Trakasserierna av Lina har redan varit uppe i tingsrätten. Förra året dömdes en pojke för olaga tvång för en tvångsduschning av Lina.

På torsdag inleds processen

Incidenterna som ingår i stämningen

Jens Kärrman