Tio döda i israelisk attack

Helikoptrar och pansar slog till mot mål på Gaza-remsan

NYHETER

Minst tio palestinier dödades och flera skadades när israeliska stridsvagnar understödda av helikoptrar natten mot måndagen gjorde en räd in i Gazaremsan. Senare på morgonen skottskadades minst åtta palestinier när israeliska styrkor öppnade led mot ett sjukhus.

Över två dussin stridsvagnar och pansarfordon trängde in i det palestinska samhället al-Amal, väster om Khan Yunis. De israeliska styrkorna möttes av en skur av kulor och en eldstrid bröt ut. En missil sköts mot ett hus från en helikopter strax efter midnatt.

Omständigheterna kring räden var oklara, men den israeliska armén sade före intrånget att palestinier hade avfyrat en raket mot en judisk bosättning i närheten, utan att orsaka några skador.

Missil mot palestinsk grupp

När de israeliska styrkorna började dra sig tillbaka efter flera timmar avfyrade en arméhelikopter en andra missil som slog ner nära en grupp palestinier som var på väg hem efter att ha lämnat den plats där de sökt skydd under det israeliska anfallet. Flera personer dödades vid den attacken, enligt vittnen och vårdpersonal.

En läkare från Nassersjukhuset i Khan Yunis sade att två palestinier dödades i eldstriden. Ytterligare minst sju personer miste livet vid missilattacken.

Tidigare under söndagen dödades två palestinier på Västbanken. Palestinska vittnen uppgav att en judisk bosättare sköt ihjäl en palestinier som skördade oliver söder om Nablus. En israelisk polistalesman sade att händelsen var under utredning.

Vid en eldstrid mellan israeliska soldater och beväpnade palestinier i flyktinglägret Jenin dödades en palestinier.

På söndagen inledde EU:s utrikespolitiske talesman Javier Solana ett nytt försök att mäkla fred i Mellanöstern. Han träffade under dagen Israels försvarsminister Binyamin Ben-Eliezer och utrikesminister Shimon Peres. Under måndagen ska Solana träffa palestiniernas ledare Yasser Arafat.

Åtta skadades

Minst åtta palestinier skadades när israeliska styrkor öppnade eld mot ett sjukhus i Khan Yunis i Gazaremsan på måndagsmorgonen, uppgav palestinska vittnen för AFP och Reuters.

Skottlossningen från ett israeliskt vakttorn och en stridsvagn utbröt samtidigt som skadade fördes in till sjukhuset efter nattens attack mot Khan Yunis, som krävde minst tio dödsoffer.

Vittnen i sjukhuset sade att skottlossningen ''kom från alla håll, genom väggar och fönster''. Människor rusade omkring i panik för att inte bli träffade.

Enligt israeliska militära källor var beskjutningen ett svar på en granatattack mot en bosättning från en plats nära sjukhuset.

z

”Hamas 'infrastruktur' ska slås ut”

Israels armé förklarade tidigare att intrånget i Gazaremsan syftade till att slå ut den militanta rörelsen Hamas ''infrastruktur''.

Den palestinske chefsförhandlaren Saeb Erakat fördömde angreppet mot Khan Yunis.

- Den palestinska myndigheten fördömer denna massaker som är en del av förberedelserna för att återockupera Gazaremsan, sade han.

TT-REUTERS

ARTIKELN HANDLAR OM