Åtalad för bedrägerier för 1,5 miljoner

"Fräcke" Fransson i domstolen: ”Jag är utsatt för utpressning”

NYHETER

Han lurade till och med sina egna föräldrar.

De tog banklån för att betala hans ”cancerbehandling”.

På måndagen startade rättegången mot en av landets mest notoriska bedragare.

Han kallas "fräcke” Fransson och har genom åren utgett sig för att vara allt från polis och advokat till hockeyproffs. Han har kallat sig säkerhetskonsult och styrelseledamot vid Siljaline - allt för att lura folk på pengar.

- Den killen kan sälja sand i Sahara. Han har en otrolig förmåga att lura folk, sade en av polisens utredare till Aftonbladet i höstas.

Gjorde affärer med polis

"Fräcke" Fransson hävdar själv att han varit utsatt för utpressning och tvingats begå bedrägerier.

Anledningen är att han och en bekant - som är kriminalinspektör vid polisen i Stockholm och åtalad även han - sålt sekretessbelagd information om kriminella personer. Dessa har enligt den Fransson sedan velat hämnas.

På måndagen började rättegången vid Stockholms tingsrätt.

Ljög om cancerbehandling

Den här gången handlar det om sammanlagt 14 fall av fjorton fall av grova bedrägerier. Och den här gången finns "fräcke" Franssons egna föräldrar bland målsägarna.

De har tidigare lånat ut betydande belopp till sonen. Nu tog de ett banklån på 108.400 kronor för att hjälpa honom då han berättade att han fått cancer och behövde behandling utomlands.

Flera kända stora företag finns också bland de lurade, bland annat Nordbanken, elektronikkedjan Siba och mobiltelefonförsäljaren GEAB, men också en rad bilförsäljare, en resebyrå och ett datorföretag.

”Fräcke” Fransson har sålt bilar som inte fanns, resor som aldrig kommer att bli av och hotat med den jugoslaviska maffian för att hindra en person göra en polisanmälan.

Vill ha ny identitet

Själv har han har också skaffat sig skyddade personuppgifter, vilket gjort det svårare för polisen att få tag på honom.

Enligt advokaten vill "fräcke" Fransson helst ha en helt ny identitet och börja ett helt nytt liv.

På de anklagades bänk sitter också kriminalinspektören från Stockholm.

Enligt åklagaren har polismannen hjälpt bedragaren, bland annat genom att på olovligt sätt skaffa sig och sedan också lämna ut sekretessbelagd information från polisens hemliga register.

Kriminalinspektören har drivit ett säkerhetsföretag via bulvan, ett företag dit bedragaren varit knuten.

Enligt åklagaren har polismannen även vilselett företrädare för Nordbanken och med det fått banken att ge "fräcke" Fransson kredit.

Fick polisuppdrag

Aftonbladet har tidigare publicerat ett dokument där kriminalinspektören gett "fräcke" Fransson officiella uppdrag för svensk polis. Handlingen är ställd direkt till den ryska polisen och översättningen har sen gjorts av svenska konsultatet i S:t Petersburg.

Det står bland annat att Fransson "arbetar för försäkringsbolaget Trygg-Hansa och har i uppgift att återhämta ett stort parti stulna mobiltelefoner till Sverige".

Företaget har lämnat ut information om anställda till en rad privatpersoner till flera stora företag i landet.

Rättegången beräknas ta lång tid och pågår sannolikt långt in i november.

Caroline Olsson

ARTIKELN HANDLAR OM