Saab-bilar har hemlig "svart låda"

Registrerar information - utan att ägarna vet om det

NYHETER

Nya Saab-bilar utrustas med "svart låda" - utan att ägarna vet om det.

Lådan registrerar bland annat hastighet, gaspådrag, blinkeranvändning och rattens användning, uppger Rapport.

Saab bekräftar uppgiften men säger att det handlar om en känslig fråga.

Även polisen i Sverige har känt till att Saab-bilar av de nya modellerna 9-5 och 9-3 haft utrustningen och har också försökt få fram information från olycksbilar.

Sammanlagt har "lådan" installerats i cirka 150.000 bilar hittills.

Saab: "Det är en känslig fråga"

Saab har hittills vägrat lämna ut något informationen från "lådorna" till polisen, med hänvisning till att uppgiften är sekretessbelagt och därför mycket känslig.

Bland annat ville polisen ha ut information från en svår kollision tidigare i år. En Saab kolliderad med en timmerbil och de kodade uppgifterna i Saabens "svarta låda" kunde ha visat vems fel olyckan var.

- Det är en känslig fråga för kunderna, eftersom de kan känna sig övervakade, säger Niklas Andersson vid Saab i Sverige till Rapport.

Sju sekunder sparas

Lådan finns i anslutning till bilens airbag. När den löses ut sparar "svarta lådan" de senaste sju sekundernas data.

Uppgifterna ger exakt information om bilens hastighet, gaspådrag, blinkeranvänding, hur ratten har använts plus en mängd andra detaljer.

Information om att hastighten registrerars finns i en bisats i instruktionsboken för 9-3:an - men omfattningen får ägaren aldrig veta. Det står bara helt kort att "vissa krockrelaterade data" registreras vid en olycka.

- Saab säger att de använder informationen för sin forskning. Och så länge polisen inte kommer åt informationen tycker jag att detta är bra, säger Aftonbladets motorreporter Robert Collin.

- Men den dag det kommer i händerna på polisen är det ett problem. Ingen vill ju avslöja mer än nödvändigt om de har gjort fel.

Caroline Olsson