Nu ger hon också upp

Chris Heister lämnar moderattoppen

NYHETER

Hälften kvar.

Nu hoppar även Chris Heister av moderattoppen.

Samtidigt ökar trycket på partiledaren Bo Lundgrens avgång.

- Vi vill ha en ny partiledning och Gunilla Carlsson som ny partiledare, säger Ola Sundell, ordförande för Jämtlandsmoderaterna.

Foto: URBAN ANDERSSON
nytt m-avhopp Chris Heister (mitten), moderaternas förste vice ordförande, lämnar moderattoppen. Nu ökar trycket på partiledaren Bo Lundgrens avgång. Jämtlandsmoderaterna vill ha Gunilla Carlsson, till höger, som ny partiledare.

Mitt i de moderata kraven på utrensning blev Chris Heister den femte moderathöjdaren av tio som hittills svepts bort efter katastrofvalet.

Nu byter hon ut riksdagen mot landstinget i Stockholm där hon efterträder Ralph Lédel, som avgår som finanslandstingsborgarråd efter moderaternas nederlag i Stockholm.

Bilds efterträdare

Chris Heister, 51, en gång påtänkt som Carl Bildts efterträdare, är moderaternas socialpolitiska talesman, förste vice ordförande i socialutskottet. Hon sitter med i partistyrelsen och i förtroenderådet.

Torbjörn Lundgren, ledande moderat i Västerbotten, tycker att det är utmärkt att hon lämnar riksdagen.

- Jag hoppas hon lämnar partistyrelsen också - och att hon tar Bo Lundgren med sig, säger han.

Roy Hansson, moderaternas ledare på Gotland, vill nu också få bort Lundgren.

Redan på valnatten, när valfiaskots hela vidd stod uppenbar, förklarade Anders Sjölund, ordförande i moderaternas valberedning, att "huvuden skulle rulla" i partitoppen.

- Och det har det ju gjort ganska friskt, säger han skrattande när Aftonbladet meddelar att Chris Heister lämnar riksdagen för landstinget.

Flera partidistrikt, bland annat Blekinge, kunde i går inte enas om något förslag till valberedningen som samlas i morgon klockan 13.00.

Avvaktar stämman

Andra distrikt har kommit fram till beslut, men vill inte avslöja vilket.

Moderaterna i Västernorrland tycker att Bo Lundgren bör få en andra chans.

Nu kräver sju länsförbund öppet Lundgrens avgång. Tio stöder honom, vissa för att de inte har några alternativ. Tre säger varken ja eller nej till Lundgren, två vill inte tala om vad de tycker och några har ännu inte bestämt sig.

De väntar till omröstningen vid partistämman.

Svante Lidén

ARTIKELN HANDLAR OM