Bush i morse: Vi ska slå till

USA angriper Irak även utan FN:s stöd

NYHETER

NEW YORK

I ett tv-sänt tal till nationen i morse skärpte George W Bush tonen mot Irak

Om inte Saddam Hussein kapitulerar kommer USA att angripa.

- Irak är ett unikt hot. Tiden för lögner är är slut, säger Bush. Vi kommer att agera med USA:s fulla, militära kraft.

Foto: AP
Ska störta Saddam - Vi tänker inte sitta och vänta på det sista beviset för att Irak har kärnvapen. Att störta Saddam Hussein är det enda som hjälper. President Georg W Bush höll i natt ett långt tal till det amerikanska folket - på bästa sändingstid.

Bush försöker övertyga kongressen och det tveksamma amerikanska folket om att en attack mot Irak är nödvändigt och att det är en del av "kriget mot terrorismen".

Efter 11 september-attackerna har det blivit nödvändigt att slå till först, menar president Bush.

- Vi kan inte vänta på det slutgiltiga beviset som kan komma i formen av ett svamp-moln, sa Bush och syftade på Iraks möjligheter att bygga kärnvapen.

Bästa tv-tid

Spekulationer förekommer också om att han försöker provocera fram en statskupp i Irak.

Tv-talet, på bästa sändningstid kl 20.00 i går (02.00 svensk tid), hölls på årsdagen av attacken mot Afghanistan.

- Hotet från Irak är i en klass för sig - för det samlar de mest allvarliga farorna i vår tid på en plats. Iraks massförstörelsevapen kontrolleras av en tyrann.

- Genom dess tidigare och nuvarande handlande, genom dess tekniska kapacitet och genom regimens hänsynslösa natur är Irak unikt, sa Bush.

Sedan George Bush inledde sin krigskampanj för en dryg månad sedan har stödet för en attack minskat från 58 procent till 53 procent.

Allt fler vill att USA ska ha stöd från FN innan ett krig inleds - och en överväldigande majoritet, 69 procent, anser att Bush i första hand borde ägna sig åt landets svåra ekonomiska problem.

200 milj dollar

Ett krig förväntas kosta USA mellan 100 och 200 miljarder dollar (knappt en till två biljoner kronor) beroende på om kriget pågår i en eller två månader, enligt presidentens ekonomiska chefsrådgivare Lawrence Lindsey.

I söndags samlades cirka 15 000 anti-krigs-demonstranter i Central Park. Två av dem var skådespelarna Susan Sarandon och Martin Sheen - den senare spelar president i den populära tv-serien "Vita huset".

Den främsta kritiken i USA riktas mot kostnaderna, det dåliga stödet från omvärlden och frågan om vad som händer efteråt.

Att George Bush den äldre inte avsatte Saddam Hussein 1991 berodde på att han inte ville ta ansvar för Iraks framtid.

Tänker gå i spetsen

I talet i morse upprepade Bush att säkerhetsrådet i FN omedelbart måste kräva total tillgång till hela Irak.

- Förnekandets, bedrägeriets och fördröjandets tid är över. Saddam Hussein måste avrusta - annars, för fredens skull, kommer vi att leda en koalition som avväpnar honom.

- Vi är fast beslutna att leda kampen mot denna mordlystna diktator.

Kongressen väntas i veckan ge Bush mandat för att kriga.

- Att den godkänner resolutionen betyder inte att ett militärt agerande är nära förestående eller oundvikligt. Men den kommer att tala om för FN, och alla andra nationer, att Amerika är enat, sa Bush i talet i morse.

Anfall i december?

Bedömare anser att anfallet lär inledas i december, när muslimernas heliga månad Ramadan är slut och vädret blivit svalare.

- Vi kommer att kunna bemöta ett anfall varifrån det än kommer genom att utnyttja alla de vapen vi har till hands, sa Saddam Hussein i går. Vi böjer oss endast inför Gud och inte inför en girig utlänning. Även om han är teknologiskt kraftfull och arrogant.

- Amerika är en vän till Iraks folk. Våra krav riktar sig enbart mot regimen som förslavar dem och hotar oss, sa Bush i morse.

Länderna som kan kriga på USA:s sida utan FN-stöd

De kan samarbeta med USA om det blir krig utan FN:s stöd:

Fredrik Virtanen