Taket rasade – två svenska byggare dog

”Olyckan kunde ha undvikts”

NYHETER

Golvet på den fjärde våningen på Kampenskolan i Oslo rasade.

På våningen under stod Peder Mattsson, 24 och Mikael Ek, 23, båda från Umeå. Båda dog.

Foto: TORE BERNTSEN/VG
Peder Mattson blev 24 år. Svenskarna gick inte att rädda.

I går morse inleddes ännu en arbetsdag på Kampenskolan i Oslo. Byggnaderna som byggdes 1888 renoveras och byggs om för 100 miljoner norska kronor.

De svenska byggnadsarbetarna Peder Mattsson och Mikael Ek installerade ett nytt ventilationssystem på fjärde våningen.

Flera ton bråte

Plötsligt lossnade golvplanet mellan den fjärde och femte våningen. Flera ton bråte rasade ner mot de chanslösa svenskarna.

- Cirka 190 kvadratmeter av taket föll ned, säger Børre Walderhaug vid Oslopolisen.

Måste skära sig in

Räddningsmanskapet fick skära sig igenom ett virrvarr av betong och stålkonstruktioner för att överhuvudtaget ta sig in i utrymmet.

En av svenskarna dödförklarades redan på olycksplatsen. Den andre fördes till Ullevåls sjukhus men var död vid framkomsten.

Peder Mattsson och Mikael Ek lämnade Umeå i somras för att jobba i Norge, där en byggarbetare tjänar mycket mer än i Sverige. Killarna arbetade på ett företag med 40 anställda.

- Vårt företag är så litet att alla känner varandra. Det är en mycket tung dag, säger deras chef Stein Gundersen till Aftonbladet.

Många unga svenskar arbetar med renoveringen av Kampenskolan. Flera av dem är från Umeå. Kompisarna fick i går tillfälle att sörja och bearbeta det som hänt tillsammans.

Oslopolisen har inlett en utredning av den svåra olyckan.

Knut Myhrer, huvudskyddsombud för Oslos skolor, ifrågasätter i dagens VG om byggföretagen som deltar i renoveringen haft en fullständig överblick över byggnadens bärande konstruktioner.

Han tvivlar också på att man under arbetets gång gjort nya riskvärderingar.

- Jag tror att olyckan kunde ha undvikits, säger han.

Jens Kärrman