13-åring sköts av krypskytt

Åttonde offret för okände mördaren

NYHETER

NEW YORK

Plötsligt kommer en gevärskula. Ingen vet varifrån eller varför.

Förra veckan dödade krypskytten sex människor och skadade en person i Washington-området.

I går sköts en 13-åring pojke på väg till skolan.

Foto: ap
Chockade elever och föräldrar samlades utanför Benjamin Tasker Middle School i staden Bowie utanför Washington, där en 13-årig pojke sköts ner av en okänd krypskytt. I USA:s huvudstad sprider sig nu paniken och poliser från tre delstater arbetar med att försöka hitta gärningsmannen.

Sent på måndagsnatten konstaterade polisen att kulan som träffade honom var av samma kaliber som de från de tidigare offren, uppger TT.

- Kulan är identisk med dem som vi har funnit vid de andra brottsplatserna, sade Joe Riehl som representerar den federala myndigheten som handhar skjutvapen.

– Ibland drar människor nytta av situationer för att skada folk, säger Gerald Wilson, polischef i Montgomery County, Maryland nära Washington, DC.

Men skottet kom på samma vis som tidigare. Från ingenstans. Utan vittnen. Och utan att ta hänsyn till vem det träffade. Ras, kön och ålder har varierat på samtliga åtta offer.

Paniken sprider sig

Bland invånarna i och kring USA:s huvudstad Washington börjar paniken sprida sig. I går infördes ”kod blå”, vilket innebär förhöjd beredskap och att inga skolelever får vistas utomhus på raster.

Mer än 4 000 samtal har inkommit till polisen.

Det finns inga spår efter krypskytten. Gärningsmannaprofiler har kommit fram till att det sannolikt är en man och att han kan vara utbildad prickskytt även om det inte är säkert.

– Har du ett gevär med kikarsikte kan du skjuta från 200 till 250 meters avstånd utan större svårighet, säger en vapenexpert till Washington Post.

Polisen uppger att det kan handla om en terrorist men att det troligare handlar om någon som mördar för nöjes skull.

– Du kan inte arbeta bakifrån genom att utgå från offret, säger Carl Klockars, professor i kriminologi. De flesta mördar för vad de tycker är en god anledning. Men när morden är slumpmässiga är fallen mycket, mycket svåra att lösa.

Allvarliga skador

Den 13-åriga pojken från Bowie, Maryland, har förlorat mycket blod. Han vårdades i natt med allvarliga, men stabila skador.

– Han bryr sig alltid om sina vänner. Han hjälper dig när du behöver. Han är en bra vän, säger klasskompisen Othar Haskins, 13, och kramar sin mamma.

– Jag är rädd.

Gått över en gräns

FBI och lokala poliser i tre delstater kring Washington använder alla tillgängliga resurser för att lösa morden och lägger hoppet främst till vittnen.

– Alla offer har varit oskyldiga och försvarslösa, men nu har han gått över en gräns. Att skjuta ett barn? det börjar bli väldigt, väldigt personligt nu, säger polischef Charles Moose med en tår rinnande ner för kinden.

Fredrik Virtanen