"Ett högfrekvent tjutande hela tiden"

Nätläsarna berättar om hur de förlorade hörseln

NYHETER

Jag sköt sönder hörseln under hemvärnsövningar när jag var 16 år. Nu är jag 46.

Per

Jag är 35 år och fick Tinnitus 1987 på en Michael Jackson konsert. Nu för tiden kan jag aldrig gå på konserter.

Jag undviker att gå ut på krogen, och till och med vissa klasser på gymet, då jag vet att dem spelar alltför högt. Det spelar ingen roll om man ber dem sänka, det har de glömt efter 15 minuter.

Camilla

Jag lyckades få in en tops med en väldig fart. Oftast brukar sådana skador läka av sig själva men jag fick operera dit en ny trumhinna - en tunt kavlad tuggmuskel!

Nu har jag ca: 40% nedsatt hörsel. Stackars mig, vad klantigt.

Åsa

Jag skadade hörseln i lumpen under en övning för tio år sedan.

Säkerhetsreglerna säger visserligen att man alltid skall ha hörselskydd när vapen används, men av någon anledning blev attityden att hörselpluggen är onödiga om det bara är lösplugg (dvs, inte skarp ammunition).

Så kom övningen när vi skulle träna för överfall mot fordonskonvoj. Jag var "utkik" och min uppgift var att hålla borta anfallare tills mitt folk hade kommit ut.

Jag såg ett överfall mot vår konvoj från vägens högra sida och tömde raskt tre fulla magasin på raken ur mitt automatvapen - utan hörselskydd.

Sedan dess hör jag inte tystnaden längre utan hela tiden ett svagt högfrekvent tjutande. Det stör mig inte så överdrivet mycket, men det finns där.

Dick

Jag spelade musik i hörlurar med väldigt hög volym cirka 4 tim om dagen.

Ulf

Jobbar som flygvärdinna. I planet är det mycket hög volym hela tiden, fast vår flotta är ny med plan som har lägre volym än de gamla.

Mia

Jag fick tinnitus efter jag var på en konsert i en mindre lokal. Det var mycket folk och otroligt hög volym.

Dagen efter upptäckte jag att pipet fortfarande var kvar och att öronen kändes varma. Jag tänkte "det försvinner nog".

Pipet i öronen brukar normalt försvinna till dagen efter man varit ute, men detta pip har fortsatt i 15 år.

Mina öron blev otroligt känsliga, jag hörde alla ljud som om öronen förstärkte dem. Jag gick till doktorn och de konstaterade att jag hade fått tinnitus.

Jag har ingen hörselnedsättning, men pipet finns för altid kvar. Idag har jag lärt mig leva med det, men jag måste alltid vara vaksam så jag inte utsätts för höga ljud mer.

Peter

Jag skadade min hörsel när jag deltog i FBU (Frivillig Befäls Utbildning). När vi tränade nattliga överfall kunde vi inte sitta på postering med hörselskydd.

Därav har jag nu nedsatt hörsel på vänster öra.

Magnus

Jag är hörselskadad sen födseln. Min mamma fick sjukdomen röda hund när jag var ett litet foster. Som tur är skadades bara min hörsel. Jag har normala funktioner annars, dvs fingrar i behåll, hjärnan funkar som den ska och jag ser ut som en helt normal människa

Denny

Jag fick tinnitus efter ett bad med efterföljande vaxpropp.

Förmodligen kommer själva hörselskadan från min tid som trumpetare i kommunala musikskolan, ett brinnande musikintresse samt säkert också militärtjänsten.

Som tur är har jag klarat mig bra och tänker inte mycket på tinnitusbesväret. Jag hör bara på ett öra och väldigt måttligt.

I början var det jobbigt och mentalt blev jag överkänslig för höga ljud. Nu är jag mest bekymrad för barnen vars öron redan tagit stryk i dagis och skola. Ljudvolymen i skolan är fruktansvärd och är tillsammans med stress förödande. I vår skola jobbar man medvetet med att försöka sänka volymen men det är svårt.

Det märks på mina barn som fortsätter skrika när det kommer hem från skolan.

Åke

Jag fick min hörselskada på min arbetsplats där jag jobbar med sophantering. Jag körde sopbil i två år och hämtade glas i återvinningshus. Glaset tippades i en sopbil med en fallhöjd på minst två meter.

Det var ett jävla oväsende och det gick inte att ha skydd för öronen, då hörde jag inte trafiken. Jag fick hålla för ena örat och sköta maskinen med en hand. Ett öra var oskyddat. Nu lever jag med oljud i ena örat dygnet runt .

Det här vill jag säga till alla i bullrig miljö:

Använd hörselskydd. När skadan är skedd går det inte att göra något åt det.

Det blir aldrig tyst när du har fått tinnitus.

Klas

För två år sedan hade jag en vaxpropp i vänster öra och försökte spola örat med en gummipipett, en sådan som man suger upp vatten med och sedan sprutar in i örat.

Felet jag gjorde var att jag lät pipetten gå för långt in i örat i tanken att på samma gång som jag sprutade skulle jag försöka peta loss vaxproppen.

Efteråt hade jag en sorts klickande ljud i c:a två veckor, som öronläkaren inte kunde förklara, och som därefter övergått i ett konstant susande, pipande ljud. Utomhus tänker jag mycket sällan på det men inne kan det ibland vara besvärande, speciellt vid läsning och när jag lyssnar på musik.

Hasse

Jag har nedsatt hörsel på vänster öra och den hörselskadan uppstod 1987. Jag var med i ungdomshemvärnet och var på en övning.

Under denna skulle vi gå på patrull och överraska en annan grupp men de hann före oss och en av de killarna avfyrade ett GRG (Granatgevär) med en blind granat som smällde högt cirka 3-5 meter från mitt vänstra öra.

Jag tänkte inget mer på det då men under åren som gått har jag insett att det pipande ljud som jag hörde under ett par veckor efter den övningen nog inte hade varit så bra.

Man var ju alldeles för ung för att inse konsekvenserna av det som hände och jag skulle vilja uppmana samtliga som befinner sig i situationer där man kan utsättas för höga ljudnivåer att använda

hörselskydd det har man garantera igen senare i livet.

André

Jag fick mina hörselproblem under min värnplikt för cirka 10 år sedan. En officer slängde ner en övningshandgranat som sprängdes i ett skyttevärn en halvmeter ifrån mig. Säkerhetsavståndet för den typen av övningsgranat är 25 meter på plan mark.

Officeren blev degraderad och själv fick jag tinnitus och hörselskador resten av livet.

Jag misstänker att värnplikten är lika stor bov i sammanhanget som krogen och gymet.

Marcus

Så många svenskar är hörselskadade:

Där skadade nätläsarna hörseln:

Vid 10-tiden tisdagen den 8 oktober hade 25 760 personer svarat. Omröstningen började den 7 oktober 11:32.