”Terrorattack mot amerikanska soldater”

Kuwait: En amerikansk soldat dödad och en skadad under stridsövning

NYHETER

KUWAIT/WASHINGTON

Två kuwaitier med automatvapen sköt på tisdagen ihjäl en amerikansk marinsoldat i Kuwait och sårade en annan innan de själva blev ihjälskjutna av andra amerikanska soldater, rapporterade landets inrikesdepartement och betecknade det hela som ett terroristdåd.

Händelsen inträffade då marinsoldaterna deltog i en stridsövning på ön Failaka i Kuwait på förmiddagen. Två civilklädda personer hoppade enligt USA:s försvarshögkvarter Pentagon plötsligt ut från en liten lastbil och öppnade eld mot amerikanerna. Marinsoldaterna besvarade elden och sköt ihjäl de båda männen.

En soldat som träffats i halsen och magen avled senare på ett sjukhus i Kuwait. En amerikan sårades i armen.

"Ett terroristdåd"

Kuwaits inrikesdepartement identifierade de två döda kuwaitierna som 21-årige Anas Ahmad Ibrahim al-Kandari och 28-årige Jassem Hamad Mubarak al-Hajeri.

"Detta var ett terroristdåd och utredning pågår", hette det i departementets uttalande.

Tusen man ur den amerikanska marinkåren genomför på Falaika en två veckor lång övning med namnet Eager Mace (Stridslysten spikklubba). En talesman för det USA:s försvarsdepartement uppgav att ett träningsmoment med skarp ammunition pågick vid incidenten. Inga kuwaitiska soldater sades ha deltagit i tisdagens övning.

Ständig styrka i Kuwait

USA håller en ständig styrka i Kuwait, för närvarande cirka 10 000 man.

År 2001 genomförde amerikanska soldater en övning nära gränsen mot Irak. Fem amerikaner och en nyzeeländare dödades vid en nattövning av så kallad egen eld - från ett av de egna flygplanen. Efter skottlossningen grep amerikanska soldater 26 personer som "uppenbarligen inte hade något att göra med stridsövningen", sade en kuwaitisk polis.

Failaka som ligger två mil öster om Kuwaits huvudstad är den mest befolkade av landets nio öar.

TT-AFP