Den ende utmanaren gör klokast i att vänta

Lena Mellin: Reinfeldt är en skicklig karriärplanerare

NYHETER

Den ende som skulle kunna utmana Bo Lundgren om partiledarposten är Fredrik Reinfeldt, 37.

Men han gör bäst i att vänta.

Om exakt 30 dagar samlas 200 moderata stämmoombud på ett hotell i Sollentuna för att utse en ny ledning. Just nu tyder det mesta på att Bo Lundgren kommer att få förnyat förtroende.

Den andre på kort tid

Han blir i så fall den andre partiledaren på ett år som trots omfattande internt motstånd ändå väljs om. Den förre var fp-ledaren Lars Leijonborg. Han utmanades av både den stora liberala tidningens ledarsida och partiets starkaste distrikt, Stockholm. Men valdes ändå om av landsmötet förra hösten.

Två tunga argument talar för att Lundgren försvinner genom en falllucka. Han bär det yttersta ansvaret för moderaternas sämsta valresultatet i modern tid. Varje tredje väljare övergav partiet.

Och han saknar, enligt Aftonbladets kartläggning, stöd av ungefär hälften av stämmoombuden. Det, om inte annat, borde få Lundgren att fundera över om han är rätt man för jobbet.

Ändå talar det mesta för att Lundgren rider ut stormen:

Det gamla "bunkergänget", som gjort jobbet under de senaste 15 åren, lämnar i rask takt sina poster. Ensam kvar med erfarenhet att leda det största oppositionspartiet är - Bo Lundgren.

Oppositionen mot Lundgren har hittills inte lyckats spotta fram en trovärdig utmanare.

Med undantag för ett år

som handläggare på riksdagskansliet 1994 har Gunilla Carlsson bara två veckors erfarenhet av riksdagsjobbet. Kristina Axén Olin, avgående borgarråd i Stockholm, har inte ens det.

Riksdagserfarenhet är inte en förutsättning för att lyckas som partiledare. Men det är en mycket god hjälp på vägen. Särskilt om man som moderaterna har regeringsambitioner.

Den ende som på allvar skulle kunna utmana Bo Lundgren är nyvalde gruppledaren Fredrik Reinfeldt, riksdagsledamot sedan elva år.

Skicklig slalomåkning

Han har skickligt åkt slalom mellan partiets olika grupperingar och ingår varken i "bunkergänget" eller i den Muf-ledda oppositionen.

Men Reinfeldt har inte mycket att vinna på att redan nu ta över ordförandeklubban. Det bästa för honom vore att Bo Lundgren sitter kvar till den ordinarie partistämman 2003. Och att Lundgren använder tiden fram dess att helrenovera partiet.

En skicklig karriärplanerare som Fredrik Reinfeldt ser alltså helst att Lundgren sitter kvar ytterligare en tid.

Reinfeldt har dessutom på nära håll bevittnat vad som kan hända med den som leder illa förberedda revolter. Förre riksdagsledamoten Ulf Kristersson opererade friskt mot "bunkern" i samband med Carl Bildts avgång 1999.

Det blev föga framgångsrikt. Kristersson marginaliserades och lämnade riksdagen året därpå. Det har Reinfeldt inga planer på att göra.

Lena Mellin