USA-soldat sköts till döds i Kuwait

Attackerad av två män under en militärövning

NYHETER

NEW YORK

USA:s attack mot Irak har inte ens börjat.

Men redan i går besköts USA:s trupper under en övning i Kuwait.

En amerikansk marinsoldat och två "terrorister" dödades.

Foto: AP
gisslanövning Beredskapen för attacker mot amerikanska mål i Kuwait är stor. Här övar landets nationalgarde på en simulerad gisslansituation vid den amerikanska ambassaden.

Händelsen blev en påminnelse för många amerikaner om att ett krig mot Irak, hur smidigt det än beskrivs i propagandan, alltid kräver dödsoffer.

USA har sedan Gulfkriget trupper i det från Irak befriade landet Kuwait.

I går genomförde cirka 1 000 soldater militärövningen "Eager Mace" (stridslysten spikklubba) på ön Failaka cirka två mil öster om huvudstaden Kuwait City.

Besvarade elden

Mitt under övningen besköts en grupp amerikanska marinsoldater av två civilt klädda kuwaitiska män i en liten lastbil, sannolikt beväpnade med AK-47:or.

En av soldaterna dog av skott i magen och i halsen, den andre skottskadades i armen.

USA:s soldater besvarade elden och sköt ihjäl de två männen, Anas al-Kandari, född 1981, och Jassem al-Hajiri, född 1976.

Officiellt kallas männen "terrorister" och inofficiellt säger en tjänsteman på inrikesministeriet i Kuwait att de var "fundamentalistiska muslimer".

Inga uppgifter finns om de har anknytning till al-Qaida eller någon annan känd organisation.

Skottlossningen var den första sammandrabbningen mellan amerikaner och lokalbefolkningen i Kuwait, som är USA:s främsta bas vid en eventuell attack mot Irak.

- Jag hoppas att det inte var islamister, säger den före detta oljeministern Ali al-Baghli till AP. Det vore mycket ogästvänligt.

Politiskt starka

Muslimska fundamentalister är politiskt starka i Kuwait. De vill ha bort Saddam Hussein från makten men många tror att Bushs verkliga krigsmotiv är att bättra på USA:s ekonomi genom att ta kontroll över oljetillgångar - och att försvaga arabvärlden i kampen mot Israel.

Många kuwaitier har slagits på muslimers sida i Afghanistan, Tjetjenien och Bosnien.

Men aldrig mot amerikaner i Kuwait.

Efter skottlossningen greps 27 personer med anknytning till gärningsmännen - vänner, släktingar, medarbetare - runt om i Kuwait City. Ytterligare cirka 30 personer som befann sig på ön infångades och överlämnades till kuwaitisk militär. De hade inget med skottlossningen att göra, uppger polis.

Fredrik Virtanen

ARTIKELN HANDLAR OM