Carl Bildt till attack mot "utrensningskulturen" inom (m)

Nu ska den nya partiledningen utformas

NYHETER

Avgångarna har haglat i moderattoppen.

I dag tog valberedningen ett nytt steg mot en ny partistyrelse.

Samtidigt kritiserar tidigare partiledaren Carl Bildt partiets nya "utrensningskultur".

Moderaternas valberedning möttes i dag. Partiet betraktar det som en intern angelägenhet, men trycket är hårt utifrån. Och partiledaren Bo Lundgrens vacklande ställning blir allt tydligare.

Aftonbladets rundringning bland 200 ombud visar att de ledande moderater som vill se Bo Lundgren avgå nu är fler än de som vill att han ska sitta kvar. Samtidigt verkar moderatledaren ha tappat förtroendet från de viktigaste förbunden – moderaterna i Stockholms stad och län.

På onsdagens agenda står den nya partiledningens utformning. Efter tunga avhopp – Per Unckel, Johnny Magnusson, Anders G Högmark och Chris Heister – måste flera poster fyllas.

I dag skulle valberedningen ha fått in svar från alla länsförbund. Men det största förbundet, Stockholms län, har skjutit fram sitt beslut i två veckor. Något som komplicerar valberedningens arbete.

Efter onsdagens möte var valberedningens ordförande Anders Sjölund fåordig om vad som framkommit i länsförbundens yttranden.

- Det finns inget att rapportera. Vi har fört en diskussion om det inkomna materialet från länsförbunden, säger han till aftonbladet.se.

Anders Sjölund vill inte dra några slutsatser av det material man i dag gått igenom.

Samtidigt möter Anders Sjölund nu tung intern kritik mot. I sitt veckobrev går tidigare partiledaren Carl Bildt till angrepp. Han beskriver en hur en "utrensningskultur" växte fram direkt efter valnederlaget – ”där en valberedningsordförande kan uttala sig i som om hans uppdrag inte var lagbyggarens utan i stället skarprättarens.”

- Jag gav en reaktion på valnatten när siffrorna såg ut som de gjorde. Det var en chock alla drabbades av och jag förutspådde då att det här torde få konsekvenser i partiet. Och så har det blivit, säger Anders Sjölund.

Förstår du att du hamnar i fokus för kritiken mot en utrensningskultur?

- Ja, det är en historieskrivning som möjligen får stå för Carl Bildt. Ambitionen är att vi nu ska bli samspelta, vi har ingen ambition att, eller synpunkt på, att den eller den ska flytta på sig.

Carl Bildt är dock hård i sin kritik. Han ser paralleller till moderaternas svåra år under 80-talet, men menar att det finns skillnader i hur partiet tacklat problemen. Då ”tappade man aldrig fattningen, sjönk aldrig ner i kotterier och konspirationer”.

Mattias Lundell