Ny bluff mot Bingolotto

Falska lotter åter i omlopp

NYHETER

Bingolotto har åter utsatts för en bluff.

Bedragare har förfalskat fem 500-kronorsvinster – och löst in ett 30-tal falska lotter i Göteborgs- området.

Så här såg de falska lotterna ut i våras (ovan). De nya blufflotterna är av sämre kvalitet. Förfalskningarna är långt ifrån perfekta: Vattenstämpeln – som är tryck över hela lotten – framträder inte mot ljuset. De bär alla ett av de fem serienummer som fanns på de ursprungliga lotterna. Samtliga lotter är från den 21 respektive den 28 september.

I våras utsattes Bingolotto för en liknande, organiserade kupp. Tidigare har det oftast handlat om enstaka lotter som passerade kontrollen. Nu har det handlat om betydligt fler.

Senast handlade det om mellan 100 och 200 falska lotter som löstes in i Stockholmsområdet. Nu handlar det om ett 30-tal lotter som under några veckors tid lösts in hos föreningar och i butiker i Göteborgsområdet.

Bedragarna i våras greps aldrig av polisen. Men på Bingolotto utgår man från att det handlar om en ny bluff. Skälen är flera:

De senaste förfalskningarna är av betydligt sämre kvalitet. Denna gång handlar det om lotter som scannats in och skrivits ut på färgskrivare.

Bedrägeriet har skett i en annan del av landet.

Bingolotto har fått in signalement – och bilder – från handlare som utsatts.

En butiksägare reagerade när en man försökte växla in en falsk vinstlott. Mannen försvann med lotten, men fotograferades av butikens övervakningskamera. Någon misstänkt har dock inte gripits.

Bedragaren – eller bedragarna – har använt samma tillvägagångssätt som tidigare. Man har samlat på sig fem 500-kronorsvinster på två veckor. Lotterna har sedan kopierats och trots varningarna från Bingolotto har de lösts in.

- Det är inte så konstigt. Det löses in drygt 200 000 vinstlotter varje vecka och det här förekommer ett par gånger om året. Då är inte den mentala beredskapen på att varje kund som kommer in kan ha en falsklott, säger Leif Flatow, lotteriföreståndare på Bingolotto, till aftonbladet.se.

Är det här ett problem ni får räkna med?

- Det är ett problem vi har räknat med hela tiden. Så fort det finns värdehandlingar så finns det människor som funderar i banorna att förfalska dem.

Spelarna behöver dock inte oroa sig. Falska lotter har lösts in, men några blufflotter har inte sålts. Bingolotto har dessutom valt att ta på sig förlusten.

Spelet kommer heller inte behöva höja priset på lotterna om nya säkerhetsåtgärder tas.

Mattias Lundell