"Man gör det som är förbjudet..."

Läsarnas åsikter om tonårsutvik på nätet går isär

NYHETER

Läsare har i hundratals mejl till aftonbladet.se lämnat synpunkter på ungdomssajterna. Många unga vill lägga ut bilder på sig själva på nätet. De ser det hela som kontaktskapande. Vuxna däremot har en mer förmanande inställning till bilderna. Läs insändarnas brev:

De "flickor" och "pojkar" som lägger ut dessa uppgifter och bilder på lunarstorm och andra comunities och andra siter är naturligtvis äldre pojkar och män som tror att de ska få bilder och eventuellt chatta med unga pojkar och flickor om sex. Bilderna är nästan uteslutande från utlandet, vilket man kan se på elkontakter, element på väggar, telefoner, inredning och text på böcker och tidningar som brukar kunna ses

...

Jag har haft en del avklädda bilder, dock ingen helt naken. Är för tillfället 17 år. Har däremot tagit emot _väldigt_ lättklädda bilder på tjejer som skickat över e-mail efter att man pratat med dem. Dock har dessa raderats fruktansvärt fort eftersom jag ser det som barnpornografiskt material. många kontakter jag mottagit bilder ifrån har tagit kontakt med mig på communityn lunarstorm.

...

Surfar man runt på LunarStorm så ser man att det finns en hel del tjejer (och killar för den delen, men tjejerna är värst.) vars främsta egenskaper, enligt dem själva, är att de är snygga och kåta. Att 16-17-åringar inte har mer vett än så är ju förstås lite sorgligt, men att 10-11-åringar säger samma sak är skrämmande. Undrar om de personer som anser sig vara kåta11-åringar tycker att pedofili är helt ok?

...

jodå jag har lagt upp erotiska bilder på mej själv och byter med killar på olika chattar. Sen vad det skulle göra för skada det förstår jag inte alls.

...

Jag har lagt ut bilder på mig, och jag vet många, många, många (skulle kunna fortsätta tills du fick skägg här...) som har gjort detsamma.

Svara mig, varför denna hets mot folk som gör som dom vill? Försöker ni få folk att sluta tänka själva och bara anpassa sig?

(att skylla på gamla gubbar är en dålig ursäkt, ta tex lunar som har några miljoner medlemma, klart att dom finns där, men ska vi bara stänga in oss

och stänga ute världen?)

...

Skälet till varför man inte stänger communitys som Lunar borde inte vara de juridiska svårigheterna, utan att Lunarstorms väsen ändå är progressivt.

In Nuce: allt som allt så är Lunarstorm en progressiv community, där de sexuella inslagen är en naturlig reflektion av ungdomars naturliga liv.

...

Angående sexiga bilder på lunarstorm måste sägas att många lägger upp falska sidor med bilder från mode eller porrsidor med relativt påklädda tjejer bara för att se hur många nötter som tappar alla koncept och skriver kärleksbrev till sidan.

...

Hej jag är en 15 årig tjej som kanske inte lagt ut bilder direkt med visst händer det att man skickat några till nån man chattat med ett tag.

Kanske inte porrbilder eller nakenkort, men kanske i bikini eller nåt.

Har aldrig skickat nåt helt naket, men till en kille i samma ålder som mig har jag skickat ett i trosor, men då hade jag sett honom helt naken i

webbkamera först.

...

Jag har inte lagt ut några bilder på nätet och jag tänker inte göra så heller.

Dock tycker jag att det du skriver är, väldigt vinklat. Det är kanske 1 på 1000, eller 10000

som bestämmer sig för att göra så och då ska du veta att det med 99% säkerhet är för att det är spännande, inte för att man verkligen vill ha den sortens kontakter.

...

Man gör det som är förbjudet, för det är roligast, du har väl också varit barn?

....

det visar ju bara att samhället förtrycker unga människors sexualitet, det här är ett bra sätt för den att komma ut... eller bra och bra... detta är ett sätt...

...