Soldatmördare kopplas till al-Qaida

Männen kan ha beordrats döda USA-soldaterna i Kuwait

NYHETER

Gårdagens dödsskjutning av en amerikansk marinsoldat var ett terrordåd.

Det hävdar USA som anklagar al-Qaida för att ha legat bakom attacken.

Tv-bolaget CNN uppgav på onsdagen att försvarshögkvarteret Pentagon nu kopplar Jassem Al Hajiri, 28, och Anas Al-Kandari, 21 – de två kuwaitiska män som misstänks ha attackerat en grupp på 150 amerikanska marinsoldater – till al-Qaida.

Attacken ägde rum på ön Failaka utanför Kuwait, där marinsoldaterna tränade stadskrigsföring. En marinsoldat dödades när attentatsmännen öppnade eld och en annan skadades. Amerikansk militärpolis gav sig in i en biljakt för att nå de misstänkta – och sköt dem till döds.

Kuwait: Det är en terrorattack

Den kuwaitiska regeringen sa omedelbart att det rörde sig om en terrorattack. Regeringen har valt en hård linje och 27 personer har gripits efter dödsskjutningen. Det handlar om släkt och vänner till de två misstänkta.

CNN har talat med källor inom Pentagon som bekräftar att USA anser att det handlar om ett terrordåd och att männen har kopplingar till al-Qaida. De säger dock att man inte kunnat klarlägga om attacken var beordrad av al-Qaida ledningen eller om det handlar om en fristående cell.

De två männen ska ha tränats i Afghanistan och de ska, enligt källorna, ha släktingar som sitter fängslade på Guantanamobasen på Kuba.

Kunde inte försvara sig

Tidigare har amerikanska militärkällor uppgett att marinsoldaterna inte hade en chans att försvara sig – de tränade med lösa skott.

På platsen hittades tre automatkarbiner av typen AK-47 i en bil nära träningsområdet. Det är dock oklart om det var dessa vapen som användes i attacken.

Mattias Lundell