"Gubbarna är läskiga"

Tonåringar berättar: Så går snacket på chatten

Foto: LOTTE FERNVALL
Sophie Nummelin, Fredrik Sehlstedt, Frida Karlsson, Emma Nummelin och Elin Fokas är vana chattare på tonårssajten Lunarstorm. Där har de kontakt med sina kompisar och där skaffar de sig nya vänner. Men på Lunarstorm finns också män som ibland kommer med sexuella anspelningar. "De är sorgliga på något sätt", säger Frida Karlsson.
NYHETER

Få nya kompisar och träffa dem man redan har.

Nästan varje dag - ibland i flera timmar.

- Äckelgubbarna skiter man i. De verkar inte ha något liv, säger Frida Karlsson, 15.

De säger att alla brukar vara där. De har aldrig träffat någon som inte har ett så kallat lunarnamn - det man heter när man pratar med andra på internetsajten Lunarstorm.

Den är till för ungdomar, men det finns både barn och äldre personer där. Gubbar som är äckliga, gubbar som vill prata om allt möjligt eller andra vuxna som vill informera barn och ungdomar om olika saker eller veta hur de tänker.

"Sorgliga 47-åringar"

Det berättar kompisarna Sophie Nummelin, 15, Fredrik Sehlstedt, 14, Frida Karlsson, Elin Fokas, 14, och Emma Nummelin, 13, i Stockholm. De besöker Lunarstorm regelbundet.

- Om någon frågar om man är kåt struntar jag i det, eller så blir jag bara arg, säger Emma.

- Eller så kanske man säger något spydigt och sedan blockar sin gästbok så den personen inte kan komma in igen. Fast man undrar ju vad de gör där, de är lite läskiga. Jag menar, vad gör 47-åringar där. De är sorgliga på något sätt, säger Frida.

Skönt få vara sig själv

Sophie, Fredrik, Emma, Frida och Elin använder Lunarstorm till att ha kontakt med sina kompisar. De kollar om de har några nya meddelanden och vad andra skrivit i sina gästböcker.

Det händer att de skaffar helt nya kompisar.

- Jag träffade en av mina allra bästa vänner på Lunarstorm. Nu har hon sovit över hos mig och vi ringer ofta till varann, säger Sophie.

- Om man till exempel är skitnere kan man prata om det öppet utan att vara rädd för att alla i klassen ska veta det sedan, säger Fredrik.

Alla betonar ärligheten. Att det är skönt att få vara sig själv.

Att det är lättare att säga vad man tycker när man skriver, i stället för att säga det.

"Porrsidorna är värre"

Deras föräldrar brukar undra vad de håller på med. Ibland är de oroliga.

- De tror att det är farligt. Min mamma trodde att folk gjorde upp knarkaffärer, säger Elin.

- Man skrattar åt dem ibland, det är ju så överdrivet, fast det är bra att de bryr sig och frågar, säger Frida.

Emmas och Sophies mamma Marie Nummelin bekräftar oron.

- Jag försöker hänga med och fråga vad de gör och förklara att de absolut inte får lämna ut sina telefonnummer. Jag måste lita på dem, säger hon.

Sophie, Fredrik, Emma, Frida och Elin förstår inte folk som vill förbjuda chattsidor.

- Jag fattar inte varför man inte engagerar sig mer i att få bort alla porrsidor istället. De är mycket värre, säger Frida.

Så här skyddar du ditt barn - 5 tips

Camilla Norström