De stöttade sin dotter i rätten

Svenne och Lotta mötte åtalade 42-åringen

Foto: KAI REHN
djupt skakade Sabina Hedlunds föräldrar skakades djupt av vittnesmålen i rättssalen i går. "Oerhört brutalt och synnerligen skrämmande", beskriver kammaråklagaren händelsen som Sabina Hedlund och hennes familj utsattes för förra året. Vittnen har pekat ut den åtalade 42-åringen, men han nekar.
NYHETER

EKSJÖ

Cowboyboots och vit skjorta. Slokörad med skammens rodnad på kinderna. Den 42-årige mannen vågade aldrig möta Sabina Hedlunds sorgsna blick när han berättade om lynchmobbens attack mot hennes hem.

- Det bara blev så, jag vet inte varför, jag bara hängde med.

Foto: KAI REHN
utpekad av vittnen Den åtalade vågade inte se Sabina Hedlund i ögonen.

Ja, han bara hängde med den där novembernatten för snart ett år sedan. Enligt vittnen med ett basebollträ i handen och intentionen att "rensa Sävsjö från blattejävlar".

Totalt var det ett 40-tal personer, mest medelålders, som dundrade in i det stillsamma kvarter där artistparet Svenne och Lotta Hedlunds dotter Sabina bor med sin familj.

Nu vid rättegången blir den 42-årige tidigare ostraffade småbarnspappan en sorts symbol för främlingshat och rasism i trakten. Fast när han själv berättar har han absolut inget agg emot familjen Hedlund. Som ju alla känner i Sävsjö, som gett staden en gnutta glamour och kändisskap genom åren.

Vittnen: Det var han

- Känner du Sabina, har du något otalt med henne? undrar kammaråklagare Anne-Charlotte Boo.

- Nej, vi har aldrig varit ovänner.

- Så varför drog ni till hennes bostad för att vandalisera?

- Det var något om att någon kastat en sten mot en Epatraktor. Sedan drog det bara i gång, hackar den åtalade fram.

Det som drog i gång var en besinningslös bärsärkagång i Sabina Hedlunds lägenhet. Hon och de två hemmavarande pojkarna, 19 och 14 år, flydde för sina liv. Mobben skrek rakt ut i natten: Skjut negrerna.

- Jag var aldrig inne i bostaden, jag slog inte sönder något, upprepar 42-åringen gång på gång.

Men två vittnen, grannar i kvarteret, är säkra: Just den mannen deltog i möbel- och glaskrossandet. Några medskyldiga har inte gått att identifiera.

"Vi var exotiska"

Svenne och Lotta Hedlund är djupt skakade där de sitter i rättssalen. De får höra om scener de aldrig trott skulle kunna hända i deras Sävsjö.

- När vi kom hit i slutet av 60-talet blev vi väldigt väl bemötta. Folk tyckte att jag och barnen var exotiska och spännande, berättar Lotta.

- Främlingsfientlighet? Rasism? Nej, inte då.

- Klimatet har hårdnat på ett otäckt sätt i Sverige, säger Svenne.

"Oerhört brutalt"

Kammaråklagare Anne- Charlotte Blom sammanfattar målet i sin slutplädering.

- Det Sabina Hedlund och hennes familj utsatts för är oerhört brutalt och synnerligen skrämmande.

- Ett kännbart fängelsestraff bör utdömas.

Tingsrätten meddelar dom om 14 dagar.

Ebba von Essen

ARTIKELN HANDLAR OM