Kvinna dödad i självmordsdåd

Man försökte spränga buss i Tel Aviv

NYHETER

En palestinier utförde ett självmordsdåd nära Tel Aviv på torsdagen, uppgav israelisk radio enligt AFP.

En kvinna dödades av explosionen.

Attentatet inträffade i förorten Bnei Brak utanför Tel Aviv vid en busshållsplats där soldater ofta kliver på. I närheten finns ett universitet.

Mannen försökte ta sig in i bussen med stoppades av busschauffören och en passagerare som tyckte att mannen såg misstänkt ut.

Mannen ska ha halkat ut ur bussen och landat på ryggen. När busschauffören och en passagerare klev ut för att hjälpa mannen, observeradede bombbältet som mannen hade kring midjan och sprang därifrån.

Mannen sprang in i en folksamlig och därefter detonerade bomben. Den dödade attentatsmannen och en äldre kvinna. Tolv andra personer sårades.

Den närmast föregående självmordsbombningen skedde den 19 september. En palestinier sprängde sig på en buss i centrala Tel Aviv. Fem personer dödades.

Hamas: "Motståndet fortsätter"

Hittills har ingen grupp tagit på sig dådet men enligt nyhetsbyrån AP har den islamistiska gruppen Hamas sagt att de ska hämnas raiden mot Gazaremsan då 16 palestinier dödades. En talesman för Hamas, Ismail Abu Shanab, sade att han inte visste vem som låg bakom attacken på torsdagen men att ”motståndet kommer att fortsätta med alla medel till vi får våra rättigheter”.

Susanna Vidlund