"Tyvärr får Stephen King inte priset"

Aftonbladets kulturredaktör Anders Paulrud svarade på nätläsarnas frågor om nobelpriset i litteratur

NYHETER

Anders Paulrud säger: Hej, välkomna till Aftonbladet chatt. Årets nobelpristagare i litteratur är ungrare. Han heter Imre Kertesz. Några synpunkter?

Royal_Me säger: Vem är Imre Kertész

Anders Paulrud säger: Han är en ungersk författare. Som ung deporterades han till Auschwitz, och befriades året därefter.

Mattijas säger: Vad är egentligen kriterierna för att man skall bli utsedd till nobelpristagare inom litteratur?

Anders Paulrud säger: Enligt bestämmelserna skall priset tilldelas en författare som skriver i idealistisk riktning. Det kan tyckas svårt att förstå - i dag.

Kafka säger: Det skulle vara kul om Stephen King fick Nobelpriset, men det är lika osannolikt som att Bergman skulle regissera en Britney Spears-film. Eller vad säger du?

Anders Paulrud säger: Hej Kafka. Tyvärr får S King inte priset. Kul om Bergman tog sig an Britney S.

LaJoMI säger: Vet du, ärligt talat, MYCKET om denne författare? Måste man vara litteraturkritiker för att känna till honom?

Anders Paulrud säger: Jag ska vara helt ärlig. Jag vet alldeles för lite. Man måste inte vara litteraturkritiker för att känna till honom.

Markus säger: Hej...vilka är dina tankar kring Bob Dylan och ett eventuellt Nobelpris?

Anders Paulrud säger: Jag har ingen uppfattning när det gäller Dylan. Han är en lysande sångare.

bokmal säger: Varför går aldrig Nobelpriset till en författare som når ut till en stor läsarkrets? Det är ju ALLTID helt okända författare!

Anders Paulrud säger: Där har du HELT fel. Många är de författare som haft en stor läsekrets som fått priset. Förra årets pristagare t.ex. Naipaul, och Grass, och Marquez osv?

mg säger: Vilket/vilka är hans mest centrala verk?

Anders Paulrud säger: Jag skulle nog tro att en bok som heter mannen utan öde är en av de mest centrala i hans författarskap. Han senaste bok på svenska heter Galärdagbok

Hanna säger: Vilka var huvudkonkurrenterna?

Anders Paulrud säger: Svår fråga. Det är inte ens säkert att den litterära kommittén i Akademien vet. Herregud, det finns ju så många, så många...

Anders E säger: Man kan se trenden på chattarnas åsikt. Ingen tycker det är spännande med författare man inte läst eller till och med ALDRIG hört talas om.Vad tycker du?

Anders Paulrud säger: Det är klart att det är spännande med en författare man aldrig läst. Det kan vara irriterande, det tycker jag.

Hanna säger: Jag som kanske inte läser litteratur av denna typ undrar vad du har för råd att ge mig i min nystartade bana som bokmal av erkänd litteratur och inte enbart kioskvältare?

Anders Paulrud säger: Hej Hanna, stora fråga. Varför inte läsa några böcker av följande författare: Milan Kundera, Salman Rushdie, Gunter Grass, Per Olov Enquist osv?

imre vimse säger: Horace är relativt ung. I Akademien sitter man på livstid. Han kommer att styra i decennier än. Tror du han någonsin kommer att bli lite radikal?

Anders Paulrud säger: Hej Imse. Horace är radikal. Han har en radikal kultursyn. Han styr mycket, men inte allt.

LaJoMI säger: Svenska akademien liknar honom vid en "välvuxen hagtornshäck" - inte särskilt lättillgänglig med andra ord?

Anders Paulrud säger: Jag tycker att detta förtal av Horace Engdahl är tröttsamt. I själva verket är han en trevlig kurre som spelar dragspel.

mg säger: Visst är det kul när en författare man aldrig hört talas om vinner? Man får ju ett jättefint litteraturtips. Konstigt tycks människor bli arga när de inte känner till författaren.

Anders Paulrud säger: Hej MG, det är väl inte så konstigt att folk blir arga.

JohannaAhlin säger: Tror du att Tomas Tranströmer någonsin kommer att få det nobelpris som - enligt mig - han så väl förtjänar?

Anders Paulrud säger: Hej Johanna, tyvärr får man väl säga. Tranströmer kommer aldrig få priset.

nitte säger: varför ska man läsa böcker när det finns bio,tv,radio och internet?

Anders Paulrud säger: Hej Nitte. Bio säger du. En långfilm är en och en halv timme. På den tiden hinner man fan läsa en roman. Nästan. Böckerna stannar i ens huvud. Så enkelt är det.

Moderator säger: Nu är chatten avslutad. Tack Anders och tack alla som chattade!