Right Livelihood-priset till svensk kvinnorganisation

NYHETER

Den svenska stiftelsen Kvinna till Kvinna, som hjälper kvinnor att läka såren efter kriget i bland annat Bosnien, är en av de organisationer som i år belönas med årets Right Livelihood-pris på två miljoner kronor.

Organisationen hedras för sin ''anmärkningsvärda framgång i att läka såren efter etniskt hat och krig genom att hjälpa kvinnor, som ofta är de första offren, att bli centrala aktörer för försoning och fredsbyggande''.

Organisationen delar priset med ungdomscentret Centre Jeunes Kamenge i Burundi och människorättskämpen Martin Almada i Paraguay.

Right Livelihoodstiftelsen har i år - med tanke på det rådande världsläget - valt att ge det som kallas Alternativa Nobelpriset till organisationer som arbetar med konfliktlösning och försoning.

- Kvinnor, barn och ungdomar är primära offer i krig och konflikter. Vad Kvinna till Kvinna gjort speciellt på Balkan är att hjälpa kvinnor att bli centrala aktörer för fred och försoning, säger prisets grundare Jakob von Uexkull.

Gräsrotsstöd

Organisationen arbetar sedan 1993 på gräsrotsnivå med att stödja kvinnor som utsatts för övergrepp i konflikter och krig. Den arbetar i Bosnien och sju andra krigshärjade länder med att ekonomiskt och med goda råd stödja kvinnor att påverka fredsutvecklingen. Det handlar om allt från rättshjälp till stöd i arbetet med att påverka lagstiftare och politiker. På Kvinna till Kvinnas kontor i Stockholm var glädjen stor på torsdagen.

- Vi känner oss otroligt hedrade och priset innebär ett stort erkännande av att det är oerhört rätt det vi gör, säger Eva Zillén till TT. Kvinnor ska inte ses som offer utan som viktiga och kompetenta människor som arbetar för fred och försoning.

Kamenges ungdomscenter i Burundi belönas för att det, efter nio år av blodigt inbördeskrig, lyckats lära unga människor från olika etniska grupper att leva i fred med varandra.

- Ungdomscentrets framgångsrika arbete har väckt stor beundran i andra afrikanska länder där det också pågått krig, säger Jakob von Uexkull.

Fann hemliga polisens arkiv

Människorättskämpen Martin Almada i Paraguay får priset för sin kamp mot diktaturen i Paraguay. Han fängslades och torterades men frigavs senare efter påtryckningar från Amnesty. Efter diktaturens fall återvände han till hemlandet, där han, trots hårt motstånd, lyckades finna den hemliga polisens centrala arkiv där alla diktaturens brott finns dokumenterade.

Den världsledande australiske solforskaren Martin Green vid University of South Wales får årets hederspris för sitt banbrytande arbete med att utveckla billiga och effektiva solceller.

Valet av Martin Green var enligt Jakob von Uexkull lätt.

- Han är en av världens främste solcellsforskare, säger han. Det är märkligt att denne pionjär inom solfysiken inte fått något Nobelpris. Priset till honom är därför en viktig markering från vår sida.

Right Livelihood-priset delas ut i riksdagshuset den 9 december.

P O Lindström/TT