”Hamburgaren var full med vita maskar”

Sex av tio läsare har blivit sjuk av krogmat – läs deras berättelser

NYHETER

Här är läsarnas berättelser om krogsnusket.

På Livsmedelsverket är man inte förvånad.

– Det finns en enorm kunskapsbrist, säger statsinspektören Ulla Lantz.

En restaurangägare i Enköping misstänks för brott mot livsmedelslagen, efter att ha förvarat och rensat nyskjutna duvor på sin pizzeria. Ett fall – av många – där livsmedelsinspektörerna slagit larm.

När aftonbladet.se uppmanade läsarna att mejla in sina egna upplevelser av krogsnusket strömmade mängder av kommentarer in.

Ulla Lantz arbetar på Livsmedelsverket och gör många inspektioner varje år. Hon säger att situationen varken har blivit bättre eller sämre. Fortfarande slarvas det rejält på många krogar, på andra är mathanteringen klanderfri.

– Vi räknar med att 250 000 människor varje år insjuknar i matförgiftning efter att ha ätit utanför hemmet, säger Ulla Lantz.

Fyra gånger farligare äta ute

Ungefär lika många drabbas varje år av matförgiftning efter att ha ätit hemlagad mat. Men eftersom man oftare äter hemma finns en annan sanning – det är mellan tre och fyra gånger större risk att äta ute.

Ulla Lantz säger att det oftast handlar om bristande kunskaper. Samtidigt finns både kunniga personer – och personer som kan men inte bryr sig.

– En del hjälper utbildning inte på, säger Ulla Lantz.

Branschen arbetar dock aktivt för att förbättra medvetenheten. De senaste åren har 20 000 restaurangarbetare utbildats i grundläggande livsmedelshygien. Det finns också krav på utbildning.

- När man har öppnat ska man genomgå utbildning. Och man ska kunna plocka fram var man har sina kritiska punkter i verksamheten, säger Ulla Lantz.

Läsarna berättar:

Här är några av de mejl som läsare skickat. Vissa har kortats, ur andra har namnen på restauranger tagits bort:

Tandpetare i köttbullar!

En bekant till mig var på restaurang och åt köttbullar med potatis och tillbehör. Hon orkar inte äta upp allt och det blir några köttbullar kvar på tallriken. Vi sitter och pratar och medans vi gör det sitter hon och stoppar in tandpetare i köttbullarna, typ bara leker med maten av någon anledning. Hon bryter också av dem för att det inte skall synas.

Så efter en stund dukas bordet av och vi väntar på kaffet. När vi dricker kaffet hör vi från något bord bort.. Vem F*n har stoppat tandpetare i köttbullarna !!!

***

Kan berätta om en ganska kul grej (i alla fall så här långt efteråt) som hände mej när jag var på en kinarestaurang. Efter huvudrätten så vill man ju gärna frossa i lite friterade bananer med glass eller hur?

In kommer delikatesserna. Tre stycken gyllenbruna bananer! Man hugger in på den första (ljuvligt gott) man sätter tänderna i den andra, ops !!!!

Vad är detta ??? Döm om min förvåning när jag dissekerar den friterade bananen och upptäcker att det är en fisk, blä !! (Man börjar då fundera på hur det ser ut i köket på denna restaurang )

Jag kan berätta att jag påtalade inte detta för personalen utan bestämde helt att käka någon annanstans fortsättningsvis.

***

Har fått en stor bit PCB-plast i min lasagne, två gånger! Plastbiten har av värmen blivit så deformerad att man inte kunde se var det kom ifrån.

Trots att jag gick fram med plastbiten mellan fingrarna så fick jag inte pengarna tillbaka.

***

Skulle äta thaimat med min jobbarkompis för några år sedan. Jag hämtade maten och vi åt hemma hos henne. Hon hade precis fått barn och skojade om att hon skulle äta med pinnar för då skulle hon äta sakta. Tyckte maten var starkare än vad den brukade vara, men det kan ju variera. Min jobbarkompis stoppade vad hon trodde var en champinjonbit i munnen, hon skrek till och sprang till slasken och spottade ut en portionssnus Vi ringde direkt restaurangen, dom var lika chockade som oss. Vi fick annan mat hemkörd med taxi.

***

Har sett en hel del på restauranger som jag jobbat på. I en restaurang fick vi inte kasta salladen i soporna (det som gästen hade hämtat från salladsbuffén) utan den skulle sköljas av och läggas ut igen (främst pfeferoni). En annan gång tappade dom ett helt fat med bacon på golvet. Dom tog upp det som låg överst och serverade det till gästerna. Ofta när man skulle uppsöka toan så stod kocken där med en cigg i handen samtidigt som han uträttade sina behov. Jag hörde aldrig att han tvättade händerna. I en annan restaurang som jag jobbade på där klagade ett par på att hamburgarna var kalla. När jag gick in med dem i köket så kastade kocken dom på golvet innan han sköljde av dem och la dem på stekbordet. En annan gång spädde dom en vegetarisk soppa med gammalt pastavatten.

***

I princip varenda pizzeria, eller mindre take-away, jag varit inne på de senaste åren, har det gått till så att en person tagit betalt och hanterat pengar, och därefter torkat av sej på sitt förkläde, bara för att sekunderna senare börja baka pizzan, eller blanda salladen, eller ta en ”sub” i händerna och börja fylla den...

Man kan även se att samma person minuterna innan varit ute och plockat disk, städat av på utomhusborden, sommartid, och sedan komma in och ta betalt och sedan laga mat. Jag orkar inte ens längre påpeka eländet, och kommunens hälsovårdsinspektörer har inte tid för sånt här småtjafs...

***

En gång (det var sista gången...) när jag tryckte i min en snabb hamburgare i Stockholm, hade jag kommit till hälften ungefär när jag upptäckte något märkligt under brödlocket. Ena halvan av någon grön larv låg på salladsbladet......jag höll på att svimma, men min kompis gick resolut till kassan och visade upp "delikatessen".

Jag var så illamående att jag bara gick ut ur lokalen och värdechecken som jag fick, utnyttjades - av naturliga skäl- aldrig.

Så det så.

***

Jag har jobbat som kock under en tid i mitt liv och jag har sett saker som gör att jag alltid funderar en extra gång innan jag går ut och äter...framför allt på lunchen

***

Åt för något år sedan en musselgryta på restaurang i Stockholm, vilken visade sig innehålla "Giardia" en tarmsjukdom med bla diarré orsakad av en parasit, endast antibiotika hjälper.

***

Jag var just nu precis på en pizzarestaurang och åt en tonfisksallad, När jag hade ätit halva salladen tittar jag lite närmare i den och upptäcker små djur som kryper omkring i den.....

Det var inte direkt trevligt.....

***

Jag fick en gång en liten skruv i en pizzakant, ana chocken när man biter i den.

***

Ja, om man bortser långa väntetider uppemot en kvart har jag varit lutad vid bardisken, så har jag de värsta minnen från ölpumparna. Flera gånger har ölet smakat - väldigt illa, mild sagt, plus att två gånger var mynningen från pumpen proppfull med bananflugor. Bläää, räcker inte att beskriva det hela.

***

Jag arbetade i en korvkiosk på sommarloven när jag var yngre. Kiosken ligger vid ett färjeläge där det passerar hundratals bilar/kunder varje dag. Det var stor omsättning på varorna. Det var alltså inga "gamla" varor som vi serverade. En dag kommer en kund och beställer en stor hamburgare, jag steker och lämnar hamburgaren till kunden, efter ett tag kommer kunden tillbaka med en halväten hamburgare full med små vita levande maskar!!

Vi tror att det bildades maskar för att hamburgaren hade tinat i leveransen för att sen frysas in igen innan vi tillagade dem. Vet ej om det stämmer men det var ett försvar för oss.

Behöver jag tala om att det tog mig många år att äta hamburgare igen.

***

Jag har fått magsjuka av pizza och pizzasallad vid skilda tillfällen. En gång hittade jag löv från en krukväxt i salladen från en pizzarestaurang.

***

Jag åt pasta med kyckling på restaurang, dagen efter började jag få lite ont i magen.

Sen hade jag en ökande diarré i två veckor och ordentliga krampvärkar i magen.

Ett prov visade att jag fått campylobacter som jag tror är nära besläktad med salmonella. I alla fall ganska vanlig.

***

När jag var på kinarest. så kryllade det av tjocka vita maskar i maten. Jag hade ätit en tredjedel innan jag upptäckte det hela. Sååååå äckligt!!! Mådde inte så bra efter den lunchen.

Åt inte ute på flera månader efter den händelsen.

***

För ett antal år sedan skulle jag och några arbetskamrater äta på ett gatukök någonstans i uppland. En bit in i måltiden hittade min arbetskamrat ett använt plåster med en bit av en nagel i tunnbrödsrullen... Det var inte så kul.

***

Jag och en kollega beställde vars en pizza till lunch. Vi satt och åt och plötsligt fick jag en hård bit i munnen...

Jag spottade och fräste och vågade knappt kolla va det va. Efter att jag hade varit på toaletten och nästintill kräkt, kollade jag va det va..... Det var en bit av en nagel!!!!!

Detta är nåt av det värsta jag varit med om. Jag åt självklart inte upp min pizza och åt inte pizza på flera månader och har inte beställt nåt från den pizzerian sen dess!

***

Jag har blivit matförgiftad 2 gånger, och båda gångerna på pizzorior. (inte samma pizzeria)

Första gången var det ingen tvekan om att det var bearnaisesåsen som var boven. Vi var 4st som blev sjuka, den 5e av oss som inte tagis sås på pizzan klarade sig.

Andra gången tog jag pepparsalami på pizzan och fick samma symptom som gången innan. Denna gång blev jag tvungen att gå till läkaren och ta ett avföringsprov för att jag var så dålig. Läkaren ville kunna utesluta salmonella, det var inte salmonella utan "bara" en grym matförgiftning. Var borta nästan 2 veckor från jobbet båda gångerna.

***

Jag beställde en pizza och väntade i en lucka som pizzerian hade på utsidan. Där såg jag hur en pizzabagare svabbade golvet, för att sedan ta SAMMA SVABB och svabba runt inne i pizzaugnen med.

Jag gick därifrån innan jag fått pizzan och jag aldrig tillbaks igen... Snuskigare har jag sällan skådat, om någonsin....

***

Jag hittade en skruv i pizzan. Det kändes i munnen som en tandbit hade gått av men sen när jag spottade ut det var det en liten skruv.

Jag visade den för ägaren, han slängde genast ut den genom dörren på gräsmattan. Han sa att han

hade mekat med ugnen och att den måste ha trillat ner i såsen.

***

För några år sedan när jag var på en pizzeria i Karlstad och åt en räksallad hittade jag en stor brun larv i salladen. Mycket äckligt och personalen bara skrattade åt det. När jag ville ha pengarna tillbaka tyckte de att jag var fjantig och erbjöd mig istället en ny sallad. Jag tackade nej och sätter inte min fot på denna pizzerian igen.

***

Min syster fick jobb på en restaurang som serverade indisk mat. Redan första dagen fick hon nog av snusket och slutade. Hon blev ombedd att skära upp kött och för att få bra grepp om köttbiten så tyckte dom att hon skulle lägga disktrasan mellan handen och köttet. URK!

***

Jag fick salmonella av värsta sorten och fick åka akut till sjukhus, jag klarade inte av att stå på benen. Salmonellan fick jag efter att ha ätit på en krog i Södermanland i juni månad år 2000.

Det tog 4 månader för mig att bli frisk och då hade jag ätit dundermedicin under dessa månader.

Så undviker du dålig mat

Mattias Lundell

ARTIKELN HANDLAR OM