Bilist krypskyttens sjunde dödsoffer

Polisen: Vi har säkerställt vissa bevis

Foto: ap
Mannen stod och tankade sin bil när mördaren slog till. Polisen är säker: den 53-årige bilisten blev krypskyttens sjunde dödsoffer.
NYHETER

Ett mord i Manassas utanför Washington natten till torsdagen kopplas till den mördare som tidigare dödat sex och skadat två människor.

Det senaste offret var en 53-årig man som sjönk ihop när han tankade bilen, dödad av en enda kula.

Foto: ap
FBI deltar i jakten på krypskytten som gäckat USA över en vecka.

Vid en presskonferens sent på torsdagen svensk tid sade polischefen Charlie Deane i Prince William County att allt tyder på att dödsskjutningen vid bensinmacken genomfördes av den prickskytt som sprider skräck i regionen.

- Vi har säkerställt vissa bevis, sade Deane och hänvisade troligen till den kula som dödade mannen.

Den 53-årige mannen, som kom från Maryland, hade stannat vid en bensinmack efter den hårt trafikerade motorleden Interstate 66 i delstaten Virginia strax efter klockan åtta på kvällen lokal tid. En övervakningskamera uppges ha fångat hur mannen plötsligt föll mot marken. Han hade träffats i huvudet.

Kontrollen av kulan väntades ta ett dygn. Det gemensamma för de tidigare morden och mordförsöken har varit att samtliga kulor som kunnat undersökas haft samma kaliber.

Vit bil

De hetaste spåren är tämligen säkra vittnesmål om en vit skåpbil med täckt bakvagn som setts i närheten av mordplatserna, samt det tarotkort som representerar döden och som mördaren lämnade i en skogsdunge vid den skola i Bowie där en 13-åring sköts.

Gärningsmannen har tidigare avlossat nio kulor från ett höghastighetsgevär mot offren som samtliga befunnit sig i närheten av Washington DC. Sju skott har varit direkt dödande, medan två personer - bland dem den 13-årige pojken - har fått kritiska skador.

Hos de boende i de välbeställda förorterna några mil utanför huvudstaden Washington växer skräcken för den profillöse mördaren som urskiljningslöst valt ut sina offer.

Brottsforskare konstaterade på torsdagen att det var svårt att förstå den gäckande mördaren. I många av de tidigare fallen av massmord har gärningsmannen visat på psykologisk instabilitet. Många skott har avlossats i vrede och offren har ofta haft samma etniska bakgrund eller andra tillhörigheter som förenat.

Tarot

Det fasansfulla meddelandet ''Käre polisman: Jag är Gud'' på tarotkortet som mördaren tros ha lämnat vid måndagens dåd förbryllar. Vissa såg det som ett rop på hjälp, då det inte fanns någon anledning för mördaren att lämna bevis efter sig. Andra trodde att mördaren nu kände sig trygg i försöken att överlista myndigheterna.

Nya avslöjanden om kortet antydde att mördaren krävt att budskapet skulle hållas hemligt för allmänheten.

Polischefen Charles Moose i Montgomery County, som leder utredningen, vädjade om information från allmänheten.

- Jag är övertygad om att tips från någon kommer att vara avgörande för att avsluta denna utredning, sade Moose på torsdagen samtidigt som belöningen för information höjdes till motsvarande omkring tre miljoner kronor.

Grim Berglund/TT