”Explosionen i tankern var ett attentat”

Kan ha utförts av terrorister enligt fransk utredning

NYHETER

En fransk terrorutredare sade på torsdagen att tankerfartyget som skadades av en explosion utanför Jemens kust på söndagen kan ha utsatts för ett attentat.

Foto: reuters

Samtidigt varnade USA för nya al-Qaida-attacker.

- Vi har hittat bitar av en båt och de hör inte till den drabbade tankern, sade Jean-Francois Perrouty, som utreder hur explosionen gått till.

De funna båtbitarna uppges vara av glasfiber, något som pekar på att de kommer från en mindre båt. Vittnen har också rapporterat att de sett en båt närma sig fartyget i hög fart just före explosionen.

Perrouty sade att det franska utrikesdepartementet kommer att skicka ut ett pressmeddelande på fredagsmorgonen med de resultat som utredningen hittills kommit fram till.

Samtidigt som franska och amerikanska anti-terrordelegationer utreder händelsen uppger både USA och Jemen att de arbetar utifrån teorin att det franska tankerfartyget drabbades av en gerillaräd.

Nyligen sändes meddelanden som påstods komma från al-Qaidaledarna Usama bin Ladin och Ayman al-Zawahiri ut i världsmedierna. Där utlovas nya attentat mot amerikanska intressen. Liknande information har även framkommit efter förhör på Guantanamobasen, där fångar från striderna i Afghanistan hålls isolerade.

Med anledning av de nya hoten och explosionen i Jemen höjer nu USA:s utrikesdepartement beredskapen inför kommande al-Qaida-attacker. Varningar riktas särskilt till diplomatiska beskickningar världen över, rapporterar AFP.