Budet som kan rädda Billström

Miljöpartiet backar - förhandlar med social- demokraterna igen

1 av 2 | Foto: PETER KNOPP
COMEBACK I onsdags kväll hoppade miljöpartiet av förhandlingarna med socialdemokraterna och vänsterpartiet. "Vi vägrar bli gisslan i en koalition", sa mp:s förhandlare Åsa Romson (t h). Men igår lämnade partiet ett nytt bud till Annika Billström.
NYHETER

Sent i går lämnade miljöpartiet ett nytt bud till Annika Billström (s).

- Vi funderar och ska svara i dag, säger hon.

I onsdags kväll såg det ut som att förhandlingarna mellan s, v och mp helt brutit samman. Miljöpartiet hoppade av sedan de vägrat godkänna socialdemokraternas slutbud.

Det gick ut på att införa trängselavgifter i utbyte mot att stora delar av trafik- och bostadsfrågorna lyftes ut koalitionen.

- Vi kan inte sitta som gisslan i en koalition där socialdemokraterna dikterar vartenda ord och vi bara får igenom trängselavgifterna, säger miljöpartiets förhandlare Åsa Romson (mp).

Lämnade nytt bud

Med miljöpartiets avhopp sköts förhoppningen om en rödgrön majoritetskoalition i sank innan välfärdsfrågorna ens nått förhandlingsbordet.

Men efter samtal med de borgerliga under dagen igår föll de gröna till föga. En koalition med m, fp och kd är omöjlig eftersom de säger absolut nej till trängselavgifter. Möjligen skulle miljöpartiet kunna få inflytande över några borgarrådsposter.

En koalition med s ger däremot både ett antal borgarrådsposter och trängselavgifter. Därför lämnade man ett nytt bud till s och v i går kväll.

"Fortsätta samtala"

- De har funderat på sin kammare under dagen och lämnat ett nytt bud till oss, säger Annika Billström.

I går gav sig både språkröret Peter Eriksson och statsminister Göran Persson in i den rödgröna förhandlingsröran.

- Jag tycker att Annika Billström bör fortsätta att samtala med sina vänner i Stadshuset, sa statsministern.

Vad miljöpartiets bud innehåller vill ingen av parterna kommentera.

Men enligt uppgift till Aftonbladet var de gröna redan tidigare beredda att acceptera tre av de fyra stora vägbyggena som skiljer partierna åt.

Haken var hur överenskommelsen kring Förbifart Stockholm, den nya motorvägen från Kungens kurva över Drottningholm och vidare till E 4 vid Häggvik, skulle formuleras.

Miljöpartiet vägrade att acceptera ett beslut om en detaljplan under mandatperioden. Nu har partiet modifierat sin ståndpunkt.

Deadline på söndag

-Det handlar om att finna ställningstaganden som samtliga tre partier kan enas kring, säger Åsa Romson (mp).

På söndag måste en överenskommelse vara klar.

Elisabeth Lindham